Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Před 85 lety byla otevřena zoo v Hluboké nad Vltavou

Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou byla slavnostně otevřena před 85 lety. Založil ji majitel zdejšího panství kníže Adolf Schwarzenberg jako součást Lesnického a mysliveckého muzea. Patří k nejstarším zoologickým zahradám v Česku.

Jihočeská zoologická zahrada byla otevřena 1. května 1939. Patří mezi nejstarší v Česku, které mají nepřerušený provoz a stojí na původním místě. Předchůdce ohradské zoo, jak se jí dříve říkalo, měl být v českobudějovickém parku Háječek na místě planetária a letního kina.

V tehdejší minizoo měli chovat dokonce i opice, které se na podzim kvůli vysokým nákladům na přezimování prodávali. Jedním ze sezónních obyvatel minizoo byl kočkodan husarský, který se později stal jedním z prvních obyvatel zoologické zahrady v Hluboké. Od počátku se zahrada specializuje na zvířata žijící v České republice a v Evropě, ale chová i množství cizokrajných druhů. Dnes zoo, kterou provozuje Jihočeský kraj, chová na ploše víc než šesti hektarů téměř 300 druhů živočichů a lidé tam mohou vidět na 2500 zvířat.

Zoo nechal postavit majitel zdejšího panství kníže Adolf Schwarzenberg jako součást Lesnického a mysliveckého muzea, které rod Schwarzenbergů už v té době provozoval v loveckém zámku Ohrada.

Po druhé světové válce převzal zoo i se zámečkem stát, ale správci byly postupně různé organizace, jako například různá provozní střediska podniku Státní lesy nebo oddělení zemědělských a lesnických muzeí Ústavu vědeckotechnických informací Československé akademie zemědělských věd (později Zemědělské muzeum Ústavu vědeckotechnických informací ČSAV). Po poklesu návštěvnosti počátkem 70. let se dokonce uvažovalo o zrušení zoo, avšak po jejím začlenění pod správu Jihočeského kraje došlo k její modernizaci a zvýšil se i počet chovaných druhů.

V listopadu 2015 se zoo přejmenovala ze Zoo Ohrada Hluboká nad Vltavou na Jihočeskou zoologickou zahradu Hluboká nad Vltavou, zkráceně Zoo Hluboká. K nejvzácnějším zvířatům chovaným v zoo patří medvěd plavý. Podle zatím poslední výroční zprávy v roce 2022 navštívilo zoo více jak 276 tisíc lidí, což byla historicky druhá nejvyšší návštěvnost.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou | Zdroj Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou

Štítky příroda, zvířata, 1. května, zoo, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 85 lety byla otevřena zoo v Hluboké nad Vltavou  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.