Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči během léta vyjížděli k největšímu počtu požárů za posledních 20 let

Letošní léto si budou hasiči ještě hodně dlouho pamatovat. Až dvě stě požárů během jediného dne, stovky hasičů v terénu, desítky hodin hašení, stovky hektarů spálených lesů polí a luk. Letošní léto vyjížděli hasiči k nejvíce požárům za posledních 20 let.

Od 1. července do 30. srpna 2014 zasahovali hasiči u 5 884 požárů.  Při těchto požárech zemřelo 27 osob a 253 osob bylo zraněno. Mezi požáry letošního léta jednoznačně vedly požáry v přírodním prostředí. Tedy ty, které byly zapříčiněny dlouhodobým suchem a vysokými teplotami. Hasiči se také potýkali s mnoha velkými požáry. Celkem u 22 z nich byl vyhlášen 3. stupeň poplachu, což znamená, že se na jeho likvidaci podílelo více než 10 jednotek hasičů a u šesti dokonce zvláštní stupeň poplachu, zde byla vyžádána i mezikrajská pomoc. V neustálé pohotovosti byly také dva vrtulníky Letecké služby Policie ČR a jeden Armády ČR, které v nejhorších dnech druhého srpnového týdne doslova přelétaly od jednoho požáru ke druhému.

Počty požárů v červenci a srpnu v letech 2006-2015:


Zdroj: HZS ČR

Nejčastější příčinou požárů byly technické závady. Ty se objevovaly hlavně na zemědělské technice, která pracovala na polích. V horkém počasí a s vyprahlou úrodou pak často stačila malá jiskra k tomu, aby vzniknul požár, který se po poli šířil vysokou rychlostí a často se rozšířil i do přilehlého lesa. V lesích vznikaly požáry také díky lidské nedbalosti, která byla druhou nejčastější příčinou vzniku požárů. Požáry tak vznikaly od odhozených nedopalků cigaret, nedovoleného rozdělávání ohně nebo špatně zaparkovaného auta, které svým rozžhaveným výfukem (respektive katalyzátorem) zapálilo uschlý porost.

A právě požáry v těžko dostupném lesním terénu byly letos v létě velmi četné a vyžádaly si nasazení velkého množství sil a prostředků. Kromě profesionálních hasičů bylo v terénu i množství jednotek sborů dobrovolných hasičů. Tolik hodin vytrvalé práce mnoho z nich vůbec nepamatuje. Bylo potřeba zajišťovat dálkovou dopravu vody, dlouhé hodiny pročesávat lesy po požárech, hledat skrytá ohniska požárů a dohašovat je.

Léto končí a s ním snad i extrémně vysoké množství požárů. Škody po nich se budou sčítat ještě měsíce. Nový školní rok je tedy ideální příležitostí, jak znovu připomenout dětem i dospělým hlavní principy požární bezpečnosti, aby příští léto byly údaje o požárech výrazně nižší.

Tisková zpráva

Štítky požár, léto, les, Letecká služba Policie ČR, Armáda České republiky, sbor dobrovolných hasičů, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči během léta vyjížděli k největšímu počtu požárů za posledních 20 let  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.