Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po opraveném Žďákovském mostě se znovu začne jezdit 18. prosince

Od 18. prosince bude pro osobní auta opět průjezdný Žďákovský most přes Vltavu. Jeho rekonstrukce začala v červnu. Nákladní doprava musí i během zimního období využívat vyznačené objízdné trasy. Most, který je zároveň technickou památkou a významnou dopravní stavbou na silnici I/19 z Plzně do Humpolce, bude kompletně opravený v říjnu roku 2017. Investice opravy přesáhne 159 milionů korun bez daně.

Stavbaři opravují především mostní závěry, které byly podle expertů v havarijním stavu. Vymění také vodotěsnou izolaci mostovky a obnoví protikorozní ochranu mostu. „V současné době se na mostě staví provizorní komunikace, která bude sloužit vozidlům do 3,5 tuny během zimní technologické přestávky,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Marie Soldátová.

Žďákovský most, jedna z nejelegantnější dopravních staveb v zemi, byla do provozu uvedena před 48 lety. Ocelový oblouk mostu má rozpětí 330 metrů, což je i ve světovém měřítku ojedinělý údaj. Délka mostu činí 543 metrů, po konstrukci vede dvouproudá silnice ve výšce 50 metrů nad hladinou Orlického jezera a 100 metrů nad dnem řeky Vltavy. Hmotnost oblouku je 3100 tun, hmotnost veškeré použité oceli pak 4116 tun.

Stavba se zapsala i do dějin tuzemské kriminalistiky. Pachatelé takzvaných orlických vražd v první polovině 90. let právě ze Žďákovského mostu shazovali na dno Vltavy těla svých obětí zavařená v sudech.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky Žďákovský most, Vltava, Plzeň, Humpolec, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po opraveném Žďákovském mostě se znovu začne jezdit 18. prosince  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.