Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Už zítra se uskuteční třetí ročník festivalu Štěstí s překážkou na budějovickém náměstí

Kulturně-osvětový festival Štěstí s překážkou se pomalu stává tradiční akcí našeho města. V neděli 25.9. se opět sejde široká veřejnost, aby se bavila a podpořila motto akce PŘIJÍMEJME ŽIVOT SE VŠEMI JEHO BARVAMI. „Motto bylo původně určeno pečujícím osobám, kterým se do života připletl hendikep milované osoby. Postupem času jsme však zjistili, že se dá aplikovat na život každého člověka. Všichni se potkáváme s bolestmi a strachy, které je potřeba přijmout, a jít dál. Budu šťastná, pokud si během festivalu lidé v hloubi duše uvědomí, že není nutné trápit se celý život tím, co nás potkalo, že my sami jsme tvůrci vlastního štěstí. A že k němu vede cesta přes překážky? To víme přeci už z pohádek pro děti,“ říká s úsměvem Alena Čarvašová, organizátorka festivalu.

Aleno, co čeká na návštěvníky festivalu letos?

Účast na Štěstí s překážkou přislíbil náš paralympijský vítěz Arny Petráček. Těším se, že ho přivítáme obřím potleskem. Potleskem pro borce, který je nám všem velkou inspirací. Přijďte v neděli25.9. od 13 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. Potleskem pro Arnyho začneme a dál se budeme společně bavit. Pro účastníky všech věkových kategorií bezplatně budou z pódia hrát skupiny Nebe, Nezmaři, K.R.B., divadla Okýnko a Bezvadydivadlo. Zatančí Blueberry. Na akci se představí 23 neziskových organizací, které nás nechají zdarma svézt na tandemu, handbiku, projet překážkovou dráhu na invalidním vozíku. Budeme tiše vyšívat s neslyšícími, chodit s bílou hůlkou mezi piany, užívat si zooterapie. Za drobný poplatek můžeme zajít do fotoateliéru, hrnčířského ateliéru nebo si nakoupit v ateliéru Krásný domov. Ve všech ateliérech nás obslouží lidé s hendikepem ve spolupráci se svými odbornými lektory. Ve stáncích některých neziskovek si budeme moci zakoupit  občerstvení vyrobené jejich klienty. Přijede rovněž profesionální pražírna kávy. Letos nově si budeme kupovat teplé občerstvení, nápoje a zmrzlinu v profesionálním gastro stánku, jehož výtěžek bude použit ve prospěch organizace ARPIDA.  Děti se dále zabaví na lezecké stěně, ve skákacím hradu a u mnoha soutěží. Ve stanu finanční osvěty si zasoutěží jak dospěláci, tak jejich ratolesti.

Připravujete ještě nějakou další novinku, kromě stanu s občerstvením, ateliérů a prezentace nových neziskovek?

Letos nově uslyšíme z pódia diskusi s maminkami dospělých dětí s hendikepem. Zeptám se jich, co by dnes s odstupem času udělaly jinak a co by naopak zopakovaly. Zajímá mě, jestli by si nechaly více pomoci. Tato diskuse bude velmi zajímavým zpestřením kulturního programu. Setkat se tváří v tvář s člověkem, který má zkušenost a který svou úlohu zvládá na jedničku, to bude jistě velmi intenzivní zážitek. Zkušenosti jsou sice nepřenositelné, ale kdo ví, třeba někoho postrčí, zbaví obav. Víte, co mě zaujalo při prvním setkání s těmito ženami? Všechny už vychovaly své děti, prošly velmi náročnou životní cestou a všechny jsou neuvěřitelně krásné, jako kdyby nestárnuly. Vnitřní krása a síla se u nich promítá na povrch. Nevěříte? Přijďte se podívat a hlavně se zaposlouchat.

Co konkrétně rozumíte slovy „nechat si více pomoci“?

Jsem ráda, že se ptáte. Nechat si pomoci v žádném případě neznamená odložit svého blízkého do ústavu. K tomu nechci nikoho nabádat, o této variantě zde nemluvíme. Hovoříme o běžné situaci, kdy maminky mají pocit, že jediný, kdo se o jejich hendikepované dítě dokáže postarat, jsou ony samy. Tráví dny a noci nekonečnou a náročnou péčí bez odpočinku. Souží se strachem, stahují se do vlastní ulity. My je chceme inspirovat k odpočinku, nabrání sil, k uvědomění si toho, že dítěti prospěje, když se na pár hodin denně setká s péčí někoho jiného a s postupem věku se bude připravovat na to, že v dospělosti bude žít svůj vlastní život nezávislý na dennodenní péči rodičů. O tom všem si budeme povídat. Povídat ne s patosem a soucitem. Povídat s nadějí, radostí a nadhledem. Přijďte se bavit spolu s námi.

Štítky festival, ateliér, paralympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už zítra se uskuteční třetí ročník festivalu Štěstí s překážkou na budějovickém náměstí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.