Počasí dnes-0,8 °C, zítra1,8 °C
Sobota 22. února 2025  |  Svátek má Petr
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: hostinský Evžen Na Spojce končí, končí i točený Samson?

Autoři | Foto Milan Binder

Po více než třiceti letech odchází do důchodu legendární výčepní a kuchař zvaný Evžen z rožnovské hospody Na Spojce. Kde jinde v Českých Budějovicích si dnes můžete dát v kamenné hospodě desítku za osmnáct korun? My jinou neznáme. Jeho jídlo, kdy nezřídka hostům přidával přímo z pekáče, je legendární. Pokud ho chcete ještě ochutnat, máte čas do neděle.

Jen opravdu nejstarší obyvatelé Českých Budějovic by si mohli vzpomenout, že se v této hospodě čtvrté cenové kategorie točilo něco jiného než Samson. V současné době je v našem městě jen pár hospod, kde můžeme na tuto značku pěnivého moku narazit, např. U Havlíčka.

Co víme z historie hostince? Moc toho není. Snad jen to, že své hosty měl již v dobách, kdy okolo vedla prašná silnice bez chodníků, jak dokazuje fotka, která visí na stěně lokálu.

Evžen končí. Skončí i hospoda Na Spojce? To zatím nevíme, ale pokud bude pokračovat, bude jiná. Možná lepší, možná horší, ale každopádně bez Evžena. Evžene hodně štěstí.

Štítky České Budějovice, hospoda, Milan Binder

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: hostinský Evžen Na Spojce končí, končí i točený Samson?  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.