Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

DRBNA Z MÍSTA: Jak se žije s autopilotem v domě

Potrpím si na moderní věci. Zrovna nedávno jsem si koupil hodinky od Applu. Další doplnění k počítači a telefonu od stejného výrobce. Nevím proč, ale už to tak mám prostě zafixované. Že moderní věci jsou dobré a čím dál více jim patří svět. Díky nim máme život jednodušší. To mi prostě nikdo nevymluví...

Asi před týdnem jsem projížděl směrem z Budějc na Plzeň. Všiml jsem si showroomu Loxone v ulici U staré trati. Zaujal mě nápis „chytrý dům“. Dnes už je chytré ledasco, ale o domu jsem ještě neslyšel. Rozhodl jsem se, že se zde na zpáteční cestě zastavím. Chtěl jsem to vidět na vlastní oči.

Ocitl jsem v domě v domě. Dlouhá vstupní chodba s věšákem, prostorná kuchyně, jídelna, obývací pokoj, ložnice, koupelna, sauna... Vlastně vše, co k životu potřebuji. Navíc moderní a svěží. Tak mi to vyhovuje. Na první pohled mi ale něco nehrálo. Jak se dům „ovládá“? Kde jsou všechna ta tlačítka a ovladače?

Začalo mi to docházet o chvíli později. V době, kdy jsem si sedl na pohodlný gauč a nade mnou se rozsvítilo světlo, abych si pohodlně mohl číst a psát do diáře. Záhy jsem dostal vysvětlení – autopilot. Slovo, které si vybavíte ve spojení s letadlem, možná autem, ale určitě ne domem. Autopilot řídí většinu operací v tomto domě.

A je chytřejší, než jsem si dokázal představit. Reagoval na mou přítomnost v domě, vytahoval, nebo stahoval žaluzie, hlásil, když se v dětském pokoji otevřela okna či jsem nezavřel garáž. Když jsem se objevil v koupelně, věděl, že je den a rozsvítil podle potřeby. Stejně jako v jiné místnosti. Pokud jsem snad nebyl spokojen, stačilo zmáčknout jedno tlačítko na vypínači a bylo vše podle mých představ.

Vypínač. Na každou místnost je jediný. Víc jich není potřeba. Přes něj si lze všechno regulovat na přání. Zapnout krb, změnit barvy světel, když je v domě nějaká zvláštní příležitost, nebo jen vytvořit ideální podmínky pro saunování. A jakmile jsem ulehl ke spánku, jediným stisknutím jsem všechno vypnul a autopilot se postaral o veškerou bezpečnost.

Tu jsem si shodou okolností zkusil narušit. Jakmile mi na mobilu (přes který jde chytrý dům rovněž ovládat) ukázal, že mám doma nezvaného hosta, spustilo se čiré šílenství. Z reproduktorů začal hrát na nejvyšší hlasitost metal, světla blikala jako na nějaké pořádné párty a žaluzie dávaly vědět, že není něco v pořádku. Být zlodějem, nevím, co bych dělal. Naštěstí dům simuluje přítomnost osob i v době, kdy nikdo není doma, takže pravděpodobnost narušení je daleko menší.

Autopilot se za mě během hodiny, co jsem v domě byl, staral o maličkosti, které nejsou náročné, ale z dlouhodobého hlediska mě zdržují od práce a někdy mi i přidělávají starosti. Všechno řídil za mě. Nabízí prakticky pořád další rozšíření, a tak se jen těžko dá předpokládat, že by „vyšel z módy“. Zatím mám byt, ale v budoucnu bych rád vybudoval dům na zeleném plácku. A vím, že jakmile tomu tak bude, na Loxone se obrátím.

Štítky dům, Apple, Plzeň, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA Z MÍSTA: Jak se žije s autopilotem v domě  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.