Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vařit v hotelu Maximilian je špička, tvrdí kuchař, který předvede své umění v Budějcích

PR článek

Do českobudějovického setkání gurmánů a gastronomů zbývá už jen několik týdnů. Organizátor Gastrofestu Vladimír Tůma totiž připravil jarní verzi tohoto již tradičního veletrhu Gastrofest. Své brány otevře 6. až 8. dubna.

Letošní jarní Gastrofest se sice blíží mílovými kroky, ale přece jen, ještě nějaký den si na tu skvělou gurmánkou přehlídku počkáme. A tak díky organizátorovi tohoto festivalu dobrého jídla a pití Vladimíru Tůmovi vám Budějcká Drbna představuje několik úžasných kuchařů a hlavně jejich skvělých receptů. Mohou vás kuchařsky inspirovat a také vám třeba trochu poškádlí chuťové pohárky a pozvou vás na další Gastrofest do Budějc.

Do jeho termínu zbývají čtyři týdny a my vám představujeme třetího ze šestice fantastických kuchařských mistrů. Je to zkušený Tomáš Homolka, který kouzlí v kuchyni pětihvězdičkového lázeňského hotelu Maximilian, jednoho z nejluxusnějších hotelů v Bavorsku.

„Do lázeňského hotelu Maximilian mi pomohli kolegové z Euroškoly Strakonice. Jejich studenti zde praktikují a tak jsem se potkal s Tomášem Homolkou. Je to kuchař jak se říká od pánaboha, konec konců posuďte sami. Tomáš proběhl praxí v Čechách, Rakousku, Německu, ale pracovat v hotelu Maximilian je podle něj špička. Vždyť vařili i pro německou fotbalovou reprezentaci hned po získání titulu mistrů světa. Jeho německý kolega Peter Borgwardt je zástupcem šéfkuchaře. Prozradím na něj, že jeho velkou gastronomickou praxí byl Nový Zéland," uvedl na adresu dvou kuchařských kouzelníků, a především toho z Čech, organizátor Gastrofestu Vladimír Tůma.

Ten zároveň přiznal, že pro Bavorsko má slabost. V roce 1990, hned po návratu z Berlína, totiž zamířil do bavorského Ringelei. Tam v hotelu Wolfsteiner Ohe se učil bavorsky. „Slovy klasika. To jsem se nenaučil, je to prostě jiná němčina," podotkl Tůma.

Ogranizátor budějcké kulinářské slavnosti vzpomíná, když oba zmiňovaní kuchaři přijeli na Gastrofest před třemi roky poprvé. To prý byla krasojízda. Jejich variace jsou a vždy byly uměleckými díly. „Pro mě osobně byla velká čest je v Budějcích přivítat a ještě větší radostí pro mě bylo, že se klukům u nás líbilo. Okoukli práci ostatních kuchařů, posbírali nové recepty a seznámili se zajímavými kolegy. Ale hlavně, začali k nám jezdit pravidelně. Diváci tak mají úžasné vystoupení a my nové kamarády," pochvaloval si Tůma kuchaře z luxusního hotelu Maximilian, který je součástí Hartl Resortu v Bad Griesbachu a který leží asi 25 kilometrů od německého Pasova a 35 kilometrů od českých Strakonic.

Recept Tomáše Homolky

Kumquatové parfait s tymiánem, kdoulovým želé a sezamovou křupinkou

Potřebujeme:
Parfait: 4 žloutky, 2 polévkové lžíce cukru, 20 kumquat, 4 centilitry pomerančového likéru.
Kdoulové želé: 2 litry kdoulové šťávy, 1 vanilka, 18 plátků želatiny.
Sezamová křupinka: 60 gramů sezamu, 30 gramů hladké mouky, 60 gramů másla, 125 ramůg moučkového cukru, šťáva z půlky pomeranče, kůra z 1 pomeranče.

Postup:
Kumquaty rozpůlíme, dvakrát zblanšírujeme a vyndáme pecky. Cukr s likérem a žloutky vyšleháme ve vodní lázni. Kumquat rozmixujeme a vyšleháme s pěnou. Přidáme tymiánové lístky a ve zmrzlinovači doděláme. Kdoulové želé připravíme tak, že necháme 2 litry kdoulové šťávy s vanilkou zredukovat na 1 litr. Do šťávy rozpustíme nabobtnanou želatinu a necháme rozpustit. Hotovou směs necháme vychladit. Sezamovou křupinku připravíme ze sezamu, másla, hladké mouky, cukru, šťávy a kůry z pomeranče. Vše smícháme a pečeme na pečícím papíru do
zlatova při zhruba 180 stupních Celsia.

Mottem Tomáše Homolky je německé přísloví: „Napřed si stanov cíl, pak k němu hledej cestu."


 

Štítky hotel, kuchař, České Budějovice, umění, cukr, pomeranč, želé, veletrh, Bavorsko, Česko, Strakonice, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vařit v hotelu Maximilian je špička, tvrdí kuchař, který předvede své umění v Budějcích  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.