Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radomil Procházka, předseda dozorčí rady SK Dynamo říká: Patřím mezi patrioty, co sportovní tradice ctí a váží si jich

Nedělní jihočeské fotbalové derby SK Dynamo České Budějovice – FC MAS Táborsko nabídne také křest nové knihy Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu, která mapuje jeho historii a rok založení největšího budějovického klubu posunula z roku 1905 na 1900. „Uvažujeme, že změníme letopočet v našem klubovém znaku,“ říká v této souvislosti Radomil Procházka, předseda dozorčí rady SK Dynamo České Budějovice.

Křest knihy v rámci fotbalového utkání tu v historii asi ještě nebyl…
... Nejspíš proto, že zatím dosud žádná publikace celou historii budějovického fotbalu nezmapovala. Dynamo, které významně psalo historii, si toho váží, a proto bychom rádi knihu představili i našim fanouškům. Tím spíše, že posouvá historii klubu na samý přelom 19. a 20. století. Pro mne osobně to je úžasná věc, která potvrzuje, jak bohatou, pestrou a pozoruhodnou tradici náš klub má. A protože patřím mezi patrioty, co sportovní tradice ctí a váží si jich, budu rád, když se o tuto událost podělíme právě s fanoušky. Pro ně se přece fotbal hraje. Věřím, že jich na utkání dorazí hodně, a že i oni jsou na budějcké fotbalové tradice hrdi. Jestliže dosud jsme patřili k průkopníkům kopané v Čechách, pak nyní můžeme říct, že patříme doslova mezi fotbalové pionýry. Těch starších, pominu-li Prahu, na českém venkově už mnoho nenajdeme.

Přemýšlíte, jak s tímto badatelským objevem naložíte?
Vážně uvažujeme, že změníme letopočet v klubovém znaku, kde by tak místo 1905 bylo 1900. Tím bychom fakticky doplnili historii klubu. Sám fakt, popsaný před více než stoletím v Budivojovi a Jihočeských listech je sám o sobě nezpochybnitelný. Když to čtete, vracíte se do fotbalového dávnověku, kdy se 2. března 1900 v Besedě konala „schůze interesentů“, aby založili Sportovní klub České Budějovice. Samozřejmě, nešlo jen o kopanou, ale i další sporty a jeho, jak se tehdy říkalo, „odrůdy“. Činnost Sportovního klubu byla sice po pár měsících trénování a hraní v pivovarské zahradě Českého akciového pivovaru, tedy dnešního Budvaru, přerušena, ale to na věci nic nemění. České Budějovice, jako jedno z prvních měst českého venkova, žily novým sportem už na koncem 19. a počátkem 20. století.  

Co jinak knize říkáte?
Dnes lze říct, že jsem učitel na penzi, který život prožil s fotbalem. Před mnoha lety jsem v kraji a v Českém Krumlově zakládal fotbalové třídy na základních školách, pak jsem se dostal z regionálního fotbalu k tomu velkému, profesionálnímu. Byl jsem u více než desítky sezon Dynama v první lize a pomohl proměnit skládku popílku v Mladém na tréninkový areál Na Složišti. Což zmiňuji proto, že jiná slova než superlativy ode mne neuslyšíte. Fotbal mě provází celý život, takže z každé stránky na mne dýchne něco, čemu jsem ho zasvětil. Hráči a spoluhráči, kluby, hřiště, momenty, na které jsem už třeba také zapomněl. Před lety, v roce 2005, jsme v klubu vydali krásnou knihu k jeho sto letům, ale tahle jde dál, protože se věnuje celé historii fotbalu ve městě. V tom je výjimečná, neboť mapuje něco, co zde v této podobě dosud zmapováno nebylo. Ten badatelský objev pak beru už jen jako bonus, odměnu za důkladnou práci autorů.

Co vás zaujalo?
Protože jsem v Dynamu vyrůstal od žáčků a v dorostu hrál ve Škodovce, tak každá fotka hráčů, které znám. A že jich za půlstoletí ve fotbale bylo! To si vždy říkám, jak jsme byli mladí a hezcí.. (směje se). A jinak? Mám rád historii, takže samozřejmě osudy klubů, které už neexistují jako třeba Viktoria, Olympia, Meteor, Sparta, Rapid, Škoda, Slavoj, včetně těch vojenských. To je působivé putování po městě a místech, kde se hrávalo. Ale kdekoliv knížku otevřu, říkám si, jak je to zajímavé čtení.

Autoři | Foto bruno groening

Štítky SK Dynamo České Budějovice, fotbal, tradice, kniha, FC MAS Táborsko, AC Sparta Praha, ŠKODA AUTO a.s., FC Viktoria Plzeň, Budějovický Budvar, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radomil Procházka, předseda dozorčí rady SK Dynamo říká: Patřím mezi patrioty, co sportovní tradice ctí a váží si jich  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.