Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny

Připojením turbogenerátoru k přenosové soustavě skončila dnes, v pondělí 31. července, v 4:52 hodin odstávka druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín. Trvala necelých 73 dní a energetici během ní zvládli přes deset tisíc činností. Plného výkonu by měl blok dosáhnout během tohoto týdne.

Vedle výměny čtvrtiny paliva patřila k nejdůležitějším činnostem například modernizace kompenzátoru objemu, kontroly bezpečnostních systémů a ověření těsnosti ochranné budovy kolem reaktoru. Vůbec poprvé energetici celou odstávku řídili ze speciálního centra.

„V této odstávce jsme zúročili dobrou přípravu i změny posledních let. Všechno  do sebe správně zapadlo, perfektně fungovala spolupráce a díky tomu jsme spustili blok o několik dní dřív, což hodnotím pozitivně. Teď budou důležité první dny provozu, podobně jako u auta, které po několika týdnech opustí servis,“ uvedl ředitel Divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Druhý temelínský blok začal vyrábět elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Nyní bude výkon reaktoru postupně zvyšován a na osmdesáti procentech proběhnou energetické testy pro ověření rozložení výkonu reaktoru. Kromě toho technici sledují chování dalšího zařízení v jaderné a nejaderné části včetně jedné ze dvou největších českých turbín.

Lze to přirovnat k hodinářské práci. Je to zařízení, které váží zhruba 2000 tun a některé jeho části se pohybují nadzvukovou rychlostí. A my ho musíme vyvážit a sestavit s přesností na setiny milimetrů,“ doplňuje Zronek, který v minulosti pracoval mimo jiné i jako operátor turbíny. Od výsledků kontrol se bude odvíjet i dosažení plného výkonu.

„Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,137 milionů megawatthodin elektřiny," podotkl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Autoři

Štítky Temelín, blok, výkon, palivo, elektřina, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.