Přestože nikdo v současných mrazivých dnech nemá ani pomyšlení na posezení v restaurační předzahrádce, město České Budějovice se už na tuto sezonní záležitost připravuje. A přichází s jednou novinkou. V případě více podniků s odlišnými provozovateli v jedné nemovitosti se stanoví úhrada za užívání obálkovou metodou.
Rada města schválila změnu v sazebníku výše úhrad za předzahrádky pro restaurační provoz a občerstvení. V případě více provozoven s odlišnými provozovateli v jedné nemovitosti se stanoví úhrada za užívání obálkovou metodou. Obálková metoda je typ aukce, ve které vítězí nejvyšší nabídka, která je účastníkem také zaplacena. Nabídky jsou uloženy v obálkách tak, aby nebyla vidět jejich hodnota, a odevzdány ke konkrétnímu termínu.
„Znamená to, že žadatelé předloží svoji nabídku v uzavřené obálce na magistrát města, odbor správy veřejných statků, číslo dveří 227 do 15. března do 12:00 hodin. Minimální nabídnutá cena musí však činit sto procent ceny uvedené v sazebníku. Příslušná dohoda bude uzavřena se žadatelem, který nabídne vyšší celkovou nabídku za sezonu. Tento postup se neuplatní v případě, kdy vlastník nemovitosti, v níž se nachází funkčně související provozovna, sám upřednostní jednoho z žadatelů. Pokud dojde mezi žadateli k dohodě, bude postupováno podle sazeb uvedených v sazebníku,“ vysvětluje náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.
Cena za předzahrádku v krajském městě zůstává stejná, ta se měnila loni. V historickém jádru Českých Budějovic za jeden den provozu předzahrádky s podestou zaplatí provozovatel deset korun za jeden metr čtvereční, bez podesty pět korun. Mimo centrum města přijde provoz předzahrádky s podestou v jednom dni na sedm korun za metr čtvrereční, bez podesty tři koruny.
„Obálková metoda je novinkou, ještě loni to bylo o rychlosti. V případě více restaurací v jednom objektu, ten provozovatel, který zažádal o užívání předzahrádky dříve, tak ji měl,“ podotkl Podhola. Podle něj novinku nemusí projednávat ani schvalovat zastupitelstvo, rozhodnutí je v kompetenci rady města.
Sezona předzahrádek pro restaurační provoz a občerstvení v Českých Budějovicích startuje 1. dubna.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.