Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: V zoo v Hluboké nad Vltavou se narodilo mládě medvěda plavého

V zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku se narodilo mládě kriticky ohroženého medvěda plavého. Jedná se o poddruh, který ve volné přírodě žije hlavně v Asii.

„Zoo v Hluboké nad Vltavou chová medvědy plavé jako jediná zoologická zahrada ve střední a západní Evropě,“ prozradila zooložka zahrady Adéla Holbojová. Mládě se narodilo 1. ledna, ale nejprve k němu směl na nezbytně nutnou dobu pouze ošetřovatel. „Jedná se o velmi křehká stvoření a zároveň nikdy nemůžeme předvídat chování nezkušené matky. Proto byl nastaven velmi přísný režim,“ uvedla Holbojová.

Ve výběhu by se mládě mohlo objevit za několik týdnů. „V průběhu léta bude k vidění i v naší venkovní expozici,“ dodala. Zahrada chová jednoho samce a dvě samice medvěda plavého. Podle odhadů žije ve volné přírodě přibližně tři tisíce až pět tisíc jedinců. Většinou se vyskytují v málo přehledných vysokohorských oblastech na území Střední Asie.

„Dodnes je (medvěd plavý) ohrožen lovem pro trofeje, ale i na přípravky tradičního asijského léčitelství,“ řekla Holbojová. Hlubocká zoo medvědy plavé chová od roku 2014. Jejich mládě se ale v tamní zahradě nyní narodilo poprvé.

Autoři | Foto Facebook Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou

Štítky medvěd plavý, Hluboká nad Vltavou, ZOO, mládě, medvěd, příroda, zoologická zahrada, okres České Budějovice, Asie, Západní Evropa, zahrada, Střední Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V zoo v Hluboké nad Vltavou se narodilo mládě medvěda plavého  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.