Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Propojka Máje a Vltavy je otevřena. Ve zkušebním provozu se tudy bude jezdit i v noci

Slavnostním přestřihnutím pásky otevřeli dnes, v pátek 18. května, zástupci kraje a města silnici spojující dvě největší budějcká sídliště Máj a Vltava. První auta se po ní mohou projet o půlnoci z pátka na sobotu. Sedm set metrů dlouhá silnice vyšla na více než 117 milionů korun. Po 26 letech se tak Budějčáci dočkají alespoň malé dopravní úlevy v této lokalitě.

Oproti původnímu plánu čtyř set dní se výstavba silnice o několik málo dní protáhla. Na vyšší částku se vyšplhala i cena. Město a kraj do sedmset metrů dlouhé silnice investovaly celkem 117 milionů 150 tisíc korun. „Dodavatelem stavby je firma Metrostav. Z celkové částky uhradil Jihočeský kraj 62 milionů a o zbytek se postaralo město,“ upřesnil první náměstek hejtmanky Josef Knot, který také prozradil, že uvedená propojka bude nyní v roční zkušební lhůtě.

Od dnešní půlnoci si tak budou moci řidiči zkrátit cestu z ulice Strakonická na sídlišti Vltava do ulice Milady Horákové na sídlišti Máj v Českých Budějovicích. Odpadne jim tak zdlouhavé objíždění přes Husovu třídu a ulicemi Rošického či Oskara Nedbala. Součástí nové silnice je také cyklostezka a sloupy, které v budoucnosti ponesou trolejové vedení pro městskou hromadnou dopravu. „Jsem velice rád, že jsme dokončili komunikaci, která usnadní dopravu tisícům řidičů mezi dvěma největšími českobudějovickými sídlišti,“ uvedl krajský radní pro dopravu Jiří Švec. Podle náměstka českobudějovického primátora Františka Konečného patří tato stavba mezi pět nejdůležitějších staveb v Českých Budějovicích.

Samotný projekt se přitom potýkal s řadou problémů. Jedním z nich byly například námitky některých obyvatel v čele s aktivisty Marií Paukejovou a Radkem Vinklerem, kteří upozorňovali na možné dopady nové silnice. Oba kritizovali nerespektování překračování nadlimitních hodnot hluku a karcinogenů v okolí. Zahájení provozu by podle nich situaci zhoršilo. Provedený výpočet hlukové zátěže na předpokládanou dopravu byl vzhledem k dopravě v nočních hodinách limitní. Z tohoto důvodu jsou připraveny značky s avízem zákazu vjezdu v čase od 22 do 6 hodin.

ČTĚTE TAKÉ: Na nové propojce sídlišť změří hluk. Při zkušebním provozu se po ní v noci nebude jezdit 

Po dobu zkušebního provozu budou ale tyto značky zakryty. Proběhnou totiž další měření, která hlukovou zátěž znovu prověří. „V současné době je to povolení pouze ve zkušebním provozu, ale já jsem si jist, že je to řešení, které bude i definitivní,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora František Konečný. 

Štítky propojka, Máj, Vltava, sídliště, silnice, otevření, doprava, Sídliště Máj, František Konečný, Metrostav, Josef Knot, Milada Horáková, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Svoboda

V tomto případě předvedla Radnice i Magistrát, že pro ně stavební zákon ani zákon o posuzování vlivu na životní prostředí vůbec neplatí.

Pondělí, 28. května 2018, 12:44Odpovědět

VIDEO: Propojka Máje a Vltavy je otevřena. Ve zkušebním provozu se tudy bude jezdit i v noci  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.