Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Na komín českobudějovické výtopny se vrátil sokol stěhovavý

Ve stodvacetimetrové výšce na komíně výtopny Nové Vráto, patřící českobudějovické teplárně, se ve speciální budce opět usadila samice sokola stěhovavého. Na minikameře byla poprvé vidět začátkem října a stále se vrací.

Poprvé se samice ve speciální hliníkové budce usadila loni v červnu. Poté ze záběrů zmizela a její hnízdiště využívaly poštolky. Chráněný dravec se ale po roce vrátil zpět a veřejnost může jeho pobyt sledovat online na webu teplárny.

„Potvrzuje se, že jsme vybrali vhodnou lokalitu, kterou si sokol najde. Zda se usadí nebo jde jen o dočasný pobyt ale těžko říct,“ uvedl zoolog Václav Beran, který se v rámci projektu obecně prospěšné společnosti Alka Wildlife věnuje vyhledávání vhodných míst pro sokoly a zajišťuje i republikový monitoring hnízdící populace.

Sokol nežije pouze ve volné přírodě, ale rozšiřuje se také do klidnějších lokalit měst, kde má dostatek potravy a relativně bezpečné hnízdění. Oboje mu prostředí kolem výtopny poskytuje. Dravci se zde vyhnou přirozeným predátorům, i když na ně ve městě číhají jiná nebezpečí jako dráty vysokého napětí nebo skleněné plochy.

„Pro nás to znamená, že lidé, kteří mají údržbu komína na starosti, musí brát ohled na chráněné dravce. Na ochozu s budkou je třeba se zdržovat krátce a tiše a nemanipulovat s ní, aby se u nás sokoli zabydleli,“ říká Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva teplárny.

Foto Teplárna České Budějovice

Štítky sokol, Telárna České Budějovice, komín, Nové Vráto, Alka Wildlife

Na komín českobudějovické výtopny se vrátil sokol stěhovavý  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.