Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tajemný tunel pod náměstím

Pod naším hlavním náměstím Přemysla Otakara II. opravdu vede tunel. Upřímně, trochu jsem si ale v nadpisu zapřeháněl. Je to spíše tunýlek a tajemný také moc není. Ale jak víte, nadpis přitahuje čtenáře. Pro jednou mi to tedy promiňte.

Pokud přijdete ke kašně Samsona a stoupnete si na stranu, kde budete mít radnici přímo před sebou, uvidíte zde v dlažbě poklop. A tady právě náš tunel začíná. Pod poklopem se skrývá poměrně rozlehlý obdélníkový prostor, který je obezděn novodobými, červeně glazovanými cihlami. Zde jsou umístěna dvě moderní čerpadla, která vhánějí vodu do kašny. První, menší, má na starosti boční tryskání. Obsluhuje tzv. mascarony. Tak nazýváme obličeje, z jejichž úst tryská po stranách kašny voda.

To druhé čerpadlo, větší, zase vhání vodu do hlavní trysky, která soustavně omývá bájného hrdinu Samsona. Naše budějovická kašna je největší v České republice a vody se do ní vejde 237 kubických metrů. Abychom si mohli udělat představu, jaké je to množství, vybavme si v paměti skokanský bazén na naší zimní plovárně. Pokud by měl hloubku dva metry, bylo by v něm téměř stejné množství vody, jaké se vejde do naší kašny.

Zpět ale k našemu tajemnému tunelu. Z podzemní místnosti, kde jsou umístěna čerpadla, začíná krásný tunýlek směřující ke středu kašny. Není ani široký, ani dlouhý. Na délku měří přibližně jen 8 metrů. Vede v něm potrubí, které přivádí vodu k obličejovým chrličům a do hlavní trysky. Jak je ale hezky klenutý, to Vám ukáží Milanovy fotky.

Závěrem bychom chtěli poděkovat firmě Čevak, za to, že nám umožnili udělat fotodokumentaci podzemní části naší kašny. Děkujeme a přejeme bezchybný chod čerpadel, kvalitní vodu a jen ukázněné návštěvníky.

Autoři | Foto Jan Luxík, Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, kašna, tunel, Přemysl Otakar II., čerpadlo, Česko

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tajemný tunel pod náměstím  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.