Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Velikonoce dorazily do Jihočeského muzea. Představí, kam na jarní výlet za velikonoční tématikou

Nová výstava Jihočeského muzea nabídne návštěvníkům tipy na jarní výlety za velikonočním příběhem. Představena budou zajímavá místa v našem regionu i neobvyklé velikonoční tradice ze světa. Uvidíte samozřejmě i malovaná vejce a můžete si zahrát dětské hry. Výstava zašíná 29. března a trvá až do 24. dubna.

Doprovodné akce k velikonoční výstavě

2. dubna (úterý)
S. Martykánová – kraslice tradičně i netradičně 
J. Sovová – velikonoční vejce trochu jinak (quilling)
4. dubna (čtvrtek)
J. Havlíčková – škrábané kraslice (rejsky )
J. Pulcová – velikonoční dekorace ze slámy
6.  dubna (sobota)
Velikonoční den v muzeu
11. dubna (čtvrtek)
E. Drančáková –frivolitky
R. Vinciková – kynuté pečivo ( jidáše, mětynky a další)
13. dubna (sobota)
A. a F. Reindlovi – velikonoční keramika
J. Pulcová – velikonoční dekorace ze šustí
18. dubna (čtvrtek)
J. Honiss – podmalby na skle
H. Salvová – drátovaná vejce
19. dubna (pátek)
Tradiční předení velkopátečních nitek
Kompletní program najdete na stránkách.

Návštěvnící se mohou těšit na představení slavné pašijové cesty v Římově, Křížové hory nad Českým Krumlovem, Dobré Vody u Českých Budějovic nebo méně známé, ale rovněž působivé čestické Kalvárie a dalších lokality. Připraveny jsou také prezentace lidových řemesel přímo ve výstavním sále, Velikonoční den v muzeu, tradiční předení velkopátečních nitek či vzdělávací program pro školy.

Fotografie a texty doplní i vzácné předměty z daných míst, například původní římovské sousoší, unikátní španělský zázračný kříž z Křížové hory nebo krásný obraz čestické Kalvárie. Návštěvníci budou mít také možnost prohlédnout si vzácný exponát ze sbírek Jihočeského muzea  plastiku Kristus na oslátku, opatřenou kolečky. Barokní socha Ježíše jedoucího na oslátku byla pohyblivou  součástí procesí na Květnou neděli. Ze současné tvorby představí výstava velké dílo řezbáře Jiřího Bürgera z Nových Homolí, dva metry dlouhou dřevěnou plastiku nazvanou Procesí," přibližuje garantka výstavy a etnografka Jihočeského muzea Hana Soukupová.

Za různými podobami Velikonoc se podíváme i do světa. Představíme některé překvapivé velikonoční zvyky, například vyhazování nádob plných vody z oken na řeckém ostrově Korfu nebo strhující atmosféru velikonočních jízd v Lužici. Vydáme se dokonce i za moře, abychom se seznámili s podivnou krvavou tradicí filipínských dobrovolných ukřižování. Výstavu Velikonoční putování doplní i připomínka jihočeských  lidových zvyků, především zdobení kraslic. Pro děti jsou připraveny ukázky jarních her: kuličky, koulení vajec po hrábích nebo honění káči.

Tisková zpráva

Štítky Velikonoce, Jihočeské muzeum, výstava, muzeum, vejce, Květná neděle, Hana Soukupová, Velikonoční jízda

Velikonoce dorazily do Jihočeského muzea. Představí, kam na jarní výlet za velikonoční tématikou  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.