Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začala rekonstrukce knihovny. Nová budova ulehčí výběr knih

Téměř 166 milionů korun bude stát nová budova Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě v Českých Budějovicích. Její stavbu dnes slavnostně odstartovali zástupci knihovny kraje, ale i města. Hotovo by mělo být na podzim roku 2020.

„Máme za sebou několik let usilovné práce a příprav, které vedly k tomu, že jsme se tady dnes sešli. V následujících měsících se postupně začne objevovat nová krásná budova, která bude spojena se stávající budovou,“ uvedl na zahájení stavby ředitel knihovny Ivo Kareš

Hlavním důvodem, proč projekt vznikl bylo, aby knihovna získala prostor k volnému výběru knih. Lidé tak budou moct chodit mezi regály a knihy vybírat. „Byla to velká bariéra, kterou jsme slyšeli i od našich čtenářů. Knihovna, do které přijdete a nevidíte knížky, není knihovna,“ dodal.

Stavba by měla být hotová na podzim 2020, otevření plánuje knihovna začátkem dalšího roku. Přístavba vyjde na téměř 166 milionů korun. Jihočeský kraj zaplatí 51 milionů, 105 milionů by mělo jít z dotace IROP.

Práce by v první fázi neměly čtenáře nijak omezit. S drobnými omezeními si lidé budou moct knihy na Lidické půjčovat až do léta 2020. „Pak bude knihovna na zhruba šest měsíců zavřená kvůli stavebním úpravám stávající budovy a zařizování interiéru. Část knihovního fondu bude v té době návštěvníkům k dispozici v knihovně Na Sadech,“ řekla projektová pracovnice knihovny Petra Mašínová.

Foto Jan Pešek

Štítky knihovna, rekonstrukce, čtenář, České Budějovice, kniha, Na Sadech, Jihočeský kraj

Začala rekonstrukce knihovny. Nová budova ulehčí výběr knih  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.