Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: O budějckém Bagru mají zastupitelé jasno. Měl by sloužit k rekreaci

Budějcký rybník Bagr už několik let čeká na revitalizaci. Toto téma se vždy jednou za čas objeví ve světle reflektorů, ale zatím se nepodařilo ho dotáhnout do konce. Oživit a využít by se dal rybník a park uprostřed města mnohými způsoby. Jakou představu mají budějčtí zastupitelé?

Juraj Thoma (HOPB)

Již v letech 2013/2014 se zadala studie na odbahnění Bagru a na úpravu přítoku vody a úpravu výpustního objektu. Součástí řešení pak měla být i úprava břehů Bagru a venkovních sprch a okolí, bohužel, realizovala se pouze stavba veřejných WC. V březnu letošního roku jsme se dohodli na pokračování záměru, včetně snahy dojít dohody s dalšími majiteli Bagru (asi polovina plochy pozemků pod nádrží je v soukromém vlastnictví) a přetvoření okolí Bagru a nádrže samé na rekreační plochu. Projekt bude zahrnovat všechny výše uvedené úpravy.

Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP09)

Bagr, jak známo, zcela nepatří městu. Jeho část je v soukromém majetku, což je samozřejmě limitující i pro jeho další využití. Velice rád bych napsal, že mé přání je, aby se tam vrátily veselé vodní radovánky, lidé si tam mohli poležet, případně koupit nějaké občerstvení a příjemně tam strávili čas relaxace a odpočinku. Realita je ale poněkud složitější. Město bude vypisovat výběrové řízení na projekt revitalizace Bagru a jednat s majitelem o dalších možnostech jeho využití, protože lesopark Stromovka patří k vůbec těm nejkrásnějším místům v Budějovicích.

Viktor Vojtko (STAN a Čisté Budějovice)

K využití Bagru město v současnosti chystá opětovné zadání projektu na jeho revitalizaci. Toto místo by tedy mělo být opětovně využito především pro rekreační účely.

Lukáš Mareš (Piráti)

Podle mě je lesopark Stromovka obrovská příležitost pro město a jeho občany, unikátní záležitost prakticky navazující na centrum města. Snem je vytvořit ze Stromovky tak oblíbené místo, jako je pro mnichovany Englischer Garten. Prvním krokem je zcelení pozemků Stromovky, které z velké míry městu nepatří - čili to znamená je vykoupit. K tomu ale město musí jasně říct, co s nimi chce do budoucnosti dělat - tedy nikoli je rozparcelovat a prodat developerům, ale naopak, nechat si je v majetku a posílit rekreačně - relaxační funkci lesoparku. Například vybudováním infrastruktury - kavárny, pořádných toalet, vyčištění a opravy Bagru a vybudování dalších "atrakcí" (např. psího hřiště apod.). Dozvěděl jsem se, že právě obava před rozprodáním Stromovky dál je ta hlavní motivace, proč soukromý vlastník pozemky městu ještě neprodal. Město by takové záruky mělo umět poskytnout.


Jiří Svoboda (ANO), Petr Braný (KSČM) a Martin Kuba (ODS) na dotaz redakce neodpověděli.

Foto By Cheva [Public domain], from Wikimedia Commons

Štítky politika, korida, České Budějovice, bagr, revitalizace, Stromovka, pozemek, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Tomáš Bouzek, KDU-ČSL, TOP 09, Martin Kuba

POLITICKÁ KORIDA: O budějckém Bagru mají zastupitelé jasno. Měl by sloužit k rekreaci  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.