Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hlubocká zoo slaví výročí. Její zakladatel přicestuje z minulosti

Skvělým nápadem knížete Adolfa ze Schwarzenbergu a jeho urozené choti Hildy byla poprvé otevřena veřejnosti 1. května 1939 zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou. Patří tak k nejstarším zoologickým zahradám v České republice. Oslavme tedy společně osmdesáté výročí jejího založení a nahlédněme do starých časů.

Na akci vás potěší swingová hudba, pro nejmenší vystoupí Yvetta Blanarovičová s písničkami pro děti a také Michal Nesvadba z Kouzelné školky. Odhalena bude plaketa zakladatele zoo, který přicestuje z minulosti v historickém voze Aero 1935. O jeho výpravách do Afriky se dozvíte na přednáškách a atmosféru dokreslí rytmy bubnů. Do zoo můžete dorazit v kostýmech z 30. let a užít si sváteční odpoledne.

V  loveckém zámku Ohrada na Hluboké, kde již před založením zoo dlouho fungovalo „lesní a lovčí museum“ přebýval a zpracovával své sbírky cestovatel, lovec a preparátor afrických zvířat Bedřich Machulka, pod jehož vedením podnikal tehdejší majitel hlubockého panství kníže Adolf Schwarzenberg se svou manželkou Hildou, princeznou z Luxemburgu a Nassau, cestovatelské a lovecké výpravy do Afriky. Pod vlivem těchto cest Schwarzenbergovi již tehdy chovali řadu druhů exotických zvířat nejen ve Staré oboře, ale také v parku Ohradského zámku. V revíru obory se proháněly africké antilopy, mandžuští jeleni, jihoameričtí nandu nebo australští klokani. Obora ani park ale nebyly zpřístupněny. O založení malé veřejnosti přístupné zoologické zahrady v tomto parku rozhodl Dr. Schwarzenberg již na podzim roku 1937.

Mnoho věcí se od prvního otevření změnilo, zoo se rozšířila o mnoho metrů čtverečních, přibylo i exotických zvířat

Výstavbou i celou organizací, včetně zajištěním zvířat, pověřil kníže svého vrchního lesního správce Františka Janovského, který také celou myšlenku pravděpodobně knížeti vnuknul, ačkoli ve svých zprávách výslovně opakuje, že se jednalo o „skvělý nápad knížete a jeho urozené choti“.

Zoologická zahrada přečkala i válku bez větších škod, a i když se během války ani dlouho potom nemohla rozvíjet, přes všechny následující těžkosti vytrvala a dočkala se naplnění Janovského „věštby“, kterou napsal v jednom ze svých článků ještě před otevřením zoo: „Není pochyby, že zřízení zoologické zahrady na Ohradě bude míti značný význam netoliko pro Hlubokou, nýbrž pro celý Jihočeský kraj“.

Autoři | Foto Zoo Hluboká

Štítky zoo, Hluboká nad Vltavou, výročí, zoologická zahrada, kníže, Adolf ze Schwarzenbergu, Aero, František Janovský, Afrika, Česko, Kouzelná školka, Yvetta Blanarovičová

Hlubocká zoo slaví výročí. Její zakladatel přicestuje z minulosti  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.