Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Z budějckého náměstí se stala knihovna. Začal festival Literatura žije

Na náměstí v Budějcích začal šestý ročník festivalu Literatura žije. Kromě knížek, kterých jsou tisíce, je připravený i bohatý program. K tradici patří trolejbus, v němž vystupují muzikanti i básníci, čtení lidí s duševním onemocněním nebo čtení nonstop, kdy se čte do rána a tvoří se i příběhy na 50 slov.

Kromě pestrého výběru knih se lidé také dočkají zajímavého programu například autorských čtení, bezdomoveckého divadlo nebo jízdy literárním trolejbusem. V galerii Měsíc ve dne pořádají organizátoři workshop pro děti, které si tam budou moci připravit vlastní knižní obálku.

Organizátoři knihy neustále doplňují. Výběr potěší snad všechny bez rozdílu. „Čtyři měsíce dopředu sbíráme v literární kavárně Měsíc ve dne knihy, každý sem může přinést jakoukoliv knížku, kterou už doma nechce, a my je pak na náměstí rozdáváme. Letos se nám sešly 4 tisíce knih,“ dodala jedna z organizátorek Eliška Štěpánová. Knižní stan je otevřený dnes a zítra od 11 do 18 hodin.

Letošní ročník s sebou přinesl i několik novinek. Na náměstí je deset velkoformátových komiksů. Spisovatel Jan Štifter provede kolem domů, kde byly prvorepublikové nevěstince. Nový je i běh po místech spjatých s literaturou jako kavárna, kam chodíval Jaroslav Hašek. 

Setkání s Literaturou

V rámci festivalu se ve čtvrtek 25. dubna koná v kavárně Měsíc ve dne autorské čtení. Svá díla představí spisovatelé, kteří navštěvují v budějcké organizaci Fokus kurz Setkání s literaturou. „Psaním se vyrovnávají s těžkostmi, které jim život přináší. Odtud i název akce: Propsat se do pohody. Přijďte si poslechnout výsledky jejich úsilí,“ zve Věrka Michalicová z Fokusu.

Foto Jan Pešek

Štítky knížky, festival, náměstí, České Budějovice, literatura, kniha, kavárna, knihovna, Měsíc, Jaroslav Hašek, Jan Štifter, divadlo

FOTO: Z budějckého náměstí se stala knihovna. Začal festival Literatura žije  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.