Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Alšova jihočeská galerie zve na výstavy a muzejní noc

PR článek

Podivuhodné stroje a vynálezy… Téma, jež bude provázet výstavní sezónu v Mezinárodním muzeu keramiky v Bechyni, pobočce Alšovy jihočeské galerie, které se nachází v bývalém zámeckém pivovaru bechyňského zámku. I letos se návštěvníci mohou těšit na výstavní projekt Alšova země, určený pro děti a mládež v oblasti výtvarné, dramatické, literární a hudební výchovy.

Cílem projektu je motivovat pedagogy k tvořivé práci se studenty. Letošní podtitul Podivuhodné stroje a vynálezy svou koncepcí reflektují výstavu děl Kamila Lhotáka, která bude od června umístěna v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou. Alšova země svým tématem dokázala ze zimního spánku probudit i samotnou hlínu, která ze země vzešla, a tak vznikl doprovodný projekt Kerapunk, který v sobě nese jasný odkaz kyberpunkového sci-fi žánru. Výstava tak bude doplněna keramikou ze sbírkového fondu Alšovy jihočeské galerie. V podobném duchu se ponesou i další dvě připravované výstavy jihočeského sochaře Zdeňka Šimka a jeho vnučky Josefíny Jonášové.

Alšova jihočeská galerie zve na slavnostní otevření výstav 24. května, kdy zároveň proběhne také muzejní noc, poprvé spojena s nocí kostelů. Připraven je bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Samotné výstavy budou otevřeny až do 6. října. Více informací najdete na webu.

Ani pobočka v Českých Budějovicích nezahálí. V rámci projektu „Alšovka hostuje v Mariánské“ byly otevřeny další dvě výstavy Martin Velíšek / Portréty a Říká se, že Nová vlna je mrtvá / Skvělá osmdesátá v Praze a okolí. Velíškovým portrétním hyperrealistickým malbám je v každém případě nadřazen koncept, myšlenka, která jim dává vzniknout ve své podobě, která se odlišuje od jeho malířských současníků. Druhá výstava představuje výběr uměleckých děl z 80. let minulého století. Prezentováni jsou mladí umělci, jako např. Jiří David, Stanislav Diviš, Jarolav Róna, Michael Gabriel, v dialektické rovnováze s osobnostmi starší generace, jako je Jiří Sopko, Michael Rittstein, Kut Gebauer, a další. Obě výstavy jsou k vidění v Galerii Mariánská do 16. června.

Štítky Alšova jihočeská galerie, výstava, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Muzejní noc, projekt, Bechyně, Kamil Lhoták, muzeum, pivovar, Zdeněk Šimek, Jiří David, Jiří Sopko, Martin Velíšek

Alšova jihočeská galerie zve na výstavy a muzejní noc  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.