Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na jihu Čech přibylo za čtvrtletí přes pět set bytů, růst je téměř padesát procent

Za první čtvrtletí letošního roku se začalo v Jihočeském kraji stavět 529 bytů, meziročně o 147 více. Stavbaři za letošní leden až březen dokončili na jihu Čech 513 bytů, což je téměř o polovinu více proti stejnému období roku 2018. Z dokončených bytů připadají necelé dvě třetiny na byty v rodinných domech. Za letošní první čtvrtletí se nezačal stavět ani nebyl dokončený v kraji žádný byt v domovech pro seniory. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Meziroční nárůst o téměř 40 procent u bytů, které se na jihu Čech začaly stavět v prvním letošním čtvrtletí, byl vyšší než celorepublikový průměr a mezi kraji řadí jižní Čechy na čtvrté místo. Téměř polovina všech rozestavěných bytů připadá na okres České Budějovice, nejnižší podíl, necelých pět procent, je na Strakonicku.

V téměř všech jihočeských okresech připadalo více než 60 procent ze zahájené výstavby na rodinné domy. Jen na Českobudějovicku začala stavba 129 bytů v bytových domech, což je více než polovina všech, které se začaly v okrese stavět.

Dokončeno bylo za první tři měsíce 513 bytů, což je 6,3 procenta všech letos dokončených bytů v Česku. Meziročně je to v kraji nárůst téměř o polovinu. Z dokončených bytů v kraji připadá na byty v rodinných domech 63,2 procenta. Počet 324 dokončených bytů v rodinných domech byl nejvyšší počet za první čtvrtletí od roku 2012.

„Meziroční nárůst počtu dokončených bytů v Jihočeském kraji nejvíce ovlivnilo dokončení 287 bytů v okrese České Budějovice, což od začátku ledna do konce března představovalo téměř 56 procent všech dokončených bytů v kraji," uvedli statistici.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky byty, stavba, Český statistický úřad, Česko, rodinný dům, Jihočeský kraj, České Budějovice, okres Strakonice, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibylo za čtvrtletí přes pět set bytů, růst je téměř padesát procent  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.