Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějce chtějí za 400 milionů opravit kulturní dům Slavie

České Budějovice chtějí za zhruba 400 milionů korun opravit a oživit kulturní dům Slavie. Práce by mohly začít v roce 2022. Část peněz by mohla radnice získat z fondů EU.

„V nejbližších měsících budou intenzivní jednání s různými architektonickými týmy. Jejich úkolem bude popsat i společenskou a ekonomickou udržitelnost pro několik nejbližších let. Nehledáme někoho, kdo jen nakreslí modré nebo zelené okenice, ale i někoho, kdo přijde s funkčním konceptem, čím by ten objekt měl být," řekl náměstek primátora Juraj Thoma.

Vyhlášení samotného soutěžního dialogu bude předcházet ustanovení komise. Jde o zcela otevřenou, neanonymní soutěž, do které se může přihlásit každý. Z došlých konceptů pak členové hodnotící komise vyberou pět nejzajímavějších a s těmi bude veden dialog. Vítěz poté zpracuje kompletní projektovou dokumentaci až po finální autorský dozor.

Projektovat by se mělo v roce 2020, stavět v letech 2022 až 2023. Náklady na soutěž budou pět milionů. Konečná investice by neměla podle Thomy přesáhnout 400 milionů. Část peněz by město mohlo získat z EU; na ministerstvo pro místní rozvoj poslali radní strategický projekt, který zahrnuje opravu Slavie, vznik nové divadelní točny i novou budovu pro Jihočeské divadlo. Radnice by z EU mohla získat až 55 procent peněz.

Součástí řešení bude i okolí kulturního domu, to znamená letní scéna i přilehlé nábřeží, kde bude vybudován přístup k vodě. Předpokládané náklady mají činit přibližně 5 milionů korun na soutěžní dialog, včetně skicovného v celkové výši 2 miliony pro pět vybraných soutěžících a necelého milionu korun spojeného s činností komise.

V kulturním domě Slavie funguje v přízemí hudební klub, smlouvu má do konce letošního června. Dominantou budovy je velký sál v prvním patře, jehož využití je nyní minimální.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky správa, stavby, České Budějovice, Slavie, kulturní dům, Evropská unie, peníze, Juraj Thoma, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce chtějí za 400 milionů opravit kulturní dům Slavie  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.