Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Temelín má za sebou prověrku. Na výsledek čeká

Pět dní trvala první fáze pařížsko-moskevské mise WANO (Sdružení provozovatelů jaderných elektráren). Čtyři experti se zaměřili na činnosti operátorů. Scénáře událostí pro výcvikový simulátor přitom připravili přímo až na místě. Operátoři tedy do poslední chvíle netušili, co přijde. Podle šéfa mise Xaviera Galmische bylo jejich řešení situace na vysoce profesionální úrovni. Taková byla první část patrně největší mezinárodní prověrky v Jaderné elektrárně Temelín. Hlavní část prověrky pak v Temelíně proběhne ve druhé polovině července.

Pro Temelín šlo vůbec o první prověrku tohoto typu. WANO zavedlo prověřování kvalit operátorů na všech elektrárnách před třemi lety. „Dříve to bylo povinné pouze pro elektrárny před uvedením do provozu. Nakonec jsme se rozhodli to rozšířit i na provozované elektrárny,“ uvedl Xavier Galmisch, pro kterého to byla už šestnáctá podobná prověrka.

S výkony temelínských operátorů byl přísný Francouz spokojen. „Tady jsem sledoval skupiny velkých profesionálů. Podrobné hodnocení bude součástí závěrů mise. Celkový dojem je ale velmi dobrý,“ zhodnotil misi Galmisch.

Dobrý průběžný výsledek vedení elektrárny nepřeceňuje. „Profesionalita a skvělá příprava je důležitá pro bezpečný provoz elektrárny. Proto vzdělávání a výcviku personálu věnujeme velkou pozornost. A expertní pohled zvenku nám přináší dobrou zpětnou vazbu,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel JE Temelín.

„Další experti pak do Temelína přijedou na dva týdny ve druhé polovině července," uvedl tiskový mluvčí Marek Sviták

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, zkoušky, prověrky, elektrárna, operátor, Jaderná elektrárna Temelín, Jan Kruml

Temelín má za sebou prověrku. Na výsledek čeká  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.