Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Jindřich Librarius jiným pohledem

Minulý týden jsme se s Milanem zúčastnili slavnostního otevření zazděné niky v Dominikánském klášteře. Určitě jste již na Drbně nebo v jiném periodiku o této události četli. V nově otevřeném prostoru byla malá dřevěná truhla s ostatky Jindřicha Libraria, prvního budějovického dominikánského převora. Kromě ní ale zde byly také tři písemnosti – ze sešitu vytržený list se jmény zedníků, kniha veršů českého básníka Jaroslava Vrchlického a dobové noviny. Všechny písemnosti pocházely z roku, kdy byla nika zazděna, tj. z roku 1893.

U podobné akce jsem byl poprvé, proto bylo pro mne zajímavé pozorovat, jak pracují profesionální historici. Bylo to nejenom zajímavé, ale i napínavé. Z celého procesu se zaměřím jen na dvě události, které možná nebyly mediálně atraktivní, ale mne přesto zaujaly.

Otevření truhly s ostatky převora se zúčastnil i kardinál Dominik Duka. Jako dominikán a primas český dostal čestný úkol truhlu otevřít. Při jakékoliv manipulaci s historickými artefakty se používají jednorázové rukavice. Pan kardinál si nasadil rukavice a opatrně začal pracovat. Viděl jsem, s jakou úctou pomalu otevíral truhlu s ostatky svého spolubratra, který žil před více než 700 lety.

Nalezené noviny ze zmiňovaného roku nejsou kompletní. Chybí v nich polovina jedné stránky. S trochou fantazie si představuji, že se celá situace odehrála následovně – zedníci začínají pracovat a jeden říká: „Měli bychom tam něco dát pro příští generace“. Další vytahuje noviny a pokládá je vedle truhly. Pak si vzpomene, že ještě nevyluštil křížovku. Noviny si bere zpět, vytrhává příslušnou část a opět je vrací na místo.  

Jak možná víte, pracuji na Biskupském gymnáziu. V současné době zde probíhá rekonstrukce sklepů. Při této příležitosti jsme objevili poměrně velký prostor 4,5 m x 4,5 m, do kterého nevedou žádná okna ani dveře. Pomocí dlouhého vrtáku jsme zjistili, že uvnitř prostoru se nachází dutina o velikosti cca 2 m x 2 m. O prázdninách budeme mít jistě dostatek času vyvrtat větší otvor, abychom mohli prostrčit sondu s kamerou, která by nám řekla, co je zde ukryto. Možná, že koncem prázdnin zaplaví noviny velké titulky typu: „Obrovský poklad nalezen na Biskupském gymnáziu J. N. Neumanna“. Každopádně, Budějcká Drbna bude informována jako první. Hezké prázdniny Vám všem.

P.S.: S tou křížovkou jsem si trochu „zabásnil“, protože první křížovka byla uveřejněna v novinách až v roce 1913.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, Dominikánský klášter, Jindřich Librarius, Jaroslav Vrchlický, Dominik Duka, zedník, Drbna.cz

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Jindřich Librarius jiným pohledem  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.