Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Policisté v Budějcích se dnes zaměřili na cyklisty a jejich bezpečnost

Bezpečně na kole – tak zní akce policie a BESIPu, která se dnes dopoledne konala na náplavce v Budějcích. Policisté se zaměřili na cyklisty a jejich povinnou výbavu.

„Cyklistům se snažíme připomínat hlavní zásady pohybu po cyklostezkách a hlavní zásady vybavení samotného cyklisty i jeho kola. Prvořadá je helma, kterou by měl každý cyklista mít. I když ze zákona povinnost vyplývající je jen do plnoletosti. Nad osmnáct let už helma povinna není, ale máme poznatky z mnoha dopravních nehod, že chybějící helma může znamenat poranění hlavy a ve většině případů také znamená. Poranění bývá i někdy smrtelné,“ uvedl Václav Kovář, krajský koordinátor BESIPu ministerstva dopravy pro Jihočeský kraj.

Cyklista by kromě helmy mít i správně vybavené kolo. To by mělo být vybaveno odrazkami. Vpředu bílá a vzadu červená. Při jízdě po tmě je potřeba, aby kolo mělo blikačku, a to opět vpředu i vzadu. „Velký důraz klademe na to, aby cyklista byl střízlivý. I když se mluví o prolomení nulové tolerance, tak si myslíme, že to není úplně ideální. Alkohol na každého působí jinak,“ řekl Kovář.

ČTĚTE TAKÉ: Alkohol u cyklistů policie netoleruje. Bruslaři jsou na tom podle zákona jinak

Většina lidí, ať už na kole, bruslích nebo při jízdě na skateboardu, si ráda během sportovního výkonu poslechne ze sluchátek hudbu. Experti se na tento „trend“ dívají s nelibostí. Člověk se podle nich plně nevěnuje řízení a není schopen stoprocentně vyhodnotit co se kolem něj děje. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky Bezpečně na kole, České Budějovice, BESIP, kontrola, cyklista, Václav Kovář, Jihočeský kraj

FOTO: Policisté v Budějcích se dnes zaměřili na cyklisty a jejich bezpečnost  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.