Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

SOUTĚŽ: Klášter v Borovanech v polovině července opět ožije Borůvkobraním

Nastává doba letních festivalů a kulturních akcí mezi nimiž nemůže chybět borovanské Borůvkobraní. Letos nás čeká neuvěřitelný 15. ročník borovanských borůvkových hodů v prostorách bývalého augustiniánského kláštera. Pojďme se podívat, na co se 13. a 14. července můžete těšit.

Letošní novinkou je navázání spolupráce s kavárnou POTMĚ projektu Světluška. V kavárně vás v absolutní tmě obslouží nevidomí kavárníci. V úplně zatemněném prostoru se vašima očima stanou nevidomí. Usadí vás ke stolu, obslouží a připraví nápoj, jaký jste „ještě neviděli“.

Další novinkou je vystoupení dětského folklórního souboru z daleké Francie. Soubor Armor Argoat tak obohatí program Borůvkobraní o bretaňskou kulturu. Dalším souborem, který je třeba zmínit, je folklórní soubor Kohútek Bánov, který přijede téměř od slovenských hranic, z podhůří Bílých Karpat. Představí folklór z oblasti Slovácka kousek od Kopanic, kde čarovaly žítkovské bohyně.

A co nás čeká dalšího? Nebude chybět veliký výběr dobrého jídla a pití, protože právě to dělá Borůvkobraní takovým, jakým ho všichni známe. Borůvkové knedlíky, vafle, muffiny, vdolky, koláče, lívance, palačinky i zmrzlina, rožněné selátko, domácí klobásky, paštiky, sýry a bramboráky, řízky vepřové, dančí i jelení a samozřejmě borůvkové pivo, limonáda i víno – nejen to můžete na Borůvkobraní ochutnat. Připraven bude i řemeslný jarmark a borůvkové tvořivé dílny.

Kdo vyhledává spíše klid a pohodu, ten si může odpočinout od shonu u hlavního podia v zámeckém parku.  Zde totiž vládnou děti a skvělá nálada, navíc můžete zrelaxovat na našem trávníku. K příjemné atmosféře přispěje i program. Připravena bude historická pouť, pohádka loutkářského souboru Jiskra Borovany, divadelní spolek Koňmo, Rybníkáři, klaun Pupa, Divadlo potulného čajovníka, Balónková pohádka, klaun Hugo, Kejklíři na cestách, borůvkový fotokoutek a mnoho dalšího. Dětský program zakončí koncert party „usmrkánků“ z Divadla rozmanitostí v Mostě. Kapela Nedloubej se v nose hraje pro všechny malé i velké „smrkáče“ a jejich černobílá podívaná je určena pro všechny, kteří nemají nos nahoru.

A co program ve Stodole v zahradě? V sobotu zde vystoupí Jihočeští rodáci, těšit se můžete na přehlídku folklórních souborů a kapelu Láďa Latka trio. Vrcholem večera pak bude koncert dívčí rockové kapely The Apples a sobotní večer zakončí zoopunková pařba kapely Peshata.

Neděle bude patřit kapelám různých žánrů, kde si každý vybere to své. Zmínit můžeme například folkovou kapelu Valo, rusty-folkové Never Been 2 Jamaica, popovou kapelu Platonic, funky Batáty a Love Gangsters  a na samotný závěr festivalu kapelu Th!s  s hercem Vojtou Kotkem.

Chybět samozřejmě nemohou ani tradiční soutěže, jak jinak než borůvkové. Čeká na vás legendární a velmi oblíbená soutěž v pojídání borůvkových knedlíků, mistrovství světa v chytání borůvek do úst a pro milovníky umění je připravena výtvarná Borůvková show, kdy se na malířská plátna maluje borůvkovým žahourem. Do těchto soutěží se může přihlásit kdokoli z široké veřejnosti a na vlastní kůži tak změřit síly jak s ostřílenými borci v pojídání knedlíků, tak pustit uzdu své tvořivosti a fantazii a vytvořit borůvkové výtvarné dílo.

Modrého zlata našich lesů je dostatek, teď jen doufejme v příznivé počasí a 13. a 14. července si společně nacpeme břicha borůvkami. Více informací a podrobný program najdete na www.boruvkobrani.cz.

Soutěž o vstupenky na Borovanské Borůvkobraní (13. – 14. července, Borovany)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou mohou tři čtenáři vyhrát dvě vstupenky na Borůvkobraní. Stačí jen do 9. července do 10 hodin správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování.

Soutěž skončila! Vstupenky vyhrává Ivana Ježková, Klára Křivská a Alena Jarošová. Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Tisková zpráva

Štítky Borůvkobraní, borůvky, soutěž, Borovany, hudební skupina, vstupenka, festival, knedlík, borůvka, klášter, kulturní akce, Francie, Vojtěch Kotek, kavárna

SOUTĚŽ: Klášter v Borovanech v polovině července opět ožije Borůvkobraním  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.