Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Úspěchy a neúspěchy budějckých politiků. Jak zhodnotili svoji dosavadní práci?

V dalším dílu Politické koridy jsme se lídrů politických stran zeptali na dvě otázky. Zhodnoťte, co se vám za poslední měsíce povedlo, a co se naopak nepovedlo. Mluvilo se o Solnici a Háječku, letišti, Zanádražní komunikaci nebo sportovní hale.

Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP09)

Co se povedlo:
Město České Budějovice vyhrálo krajské kolo soutěže Historické město roku, je dobře nastavena spolupráce s dalšími vlastníky obnovovaných památek jako je Solnice nebo altánek v Háječku.

Co se nepovedlo:
Pro nesoučinnost jednoho ze spoluvlastníků se dosud nepodařilo vykoupit důležitý pozemek pro další etapu Zanádražní komunikace. Je to ale na dobré cestě.

Viktor Vojtko (STAN a Čisté Budějovice)

Co se povedlo:
Povedlo se mi za situace výrazného krácení peněz ze státního rozpočtu prosadit navýšení prostředků města na sociální služby o 7,5 milionu korun, což mnoha poskytovatelům pomáhá současnou krizovou situaci zvládnout a zachovat péči například o seniory.

Co se nepovedlo:
Prozatím se nepovedlo rozjet městský zpravodaj pro lepší informování občanů města. To mne celkem mrzí, protože se toho ve městě hodně děje a myslím si, že je dobré informovat nejen o jednotlivých akcích, ale i o dlouhodobějších záměrech.

Martin Kuba (ODS)

Co se mi povedlo:
Podařilo se nám  zachránit lékárnu na sidlišti Máj, kde končil nájemní vztah mezi městem a Správou sociálního zařízení a lékárna by byla nucena ukončit činnost. Koalice se tomuto problému bohužel vůbec nevěnovala. Nám se podařilo osobně jednat s ministriní práce a sociálních věcí a zajistit, aby došlo k prodloužení nájemního vztahu pro prostory lékárny. Občané na sídlišti Máj tak nepřišli o lékárnu, která tam dlouhodobě dobře funguje a v blízkosti jiná taková není. 

Dále se nám podařilo prosadit usnesení zastupitelstva města, které požaduje meziakcionářská jednání s krajem o budoucnosti provozu společnosti Jihočeské letiště České Budějovice a. s. Jsme přesvědčeni, že město je oproti kraji v tomto projektu v nevýhodném postavení protože veškeré pozemky v okolí letiště, které budou hrát klíčovou roli v ekonomice provozu společnosti vlastní pouze kraj. A přestože město už do společenosti poslalo více jak 200 milionů korun na investičních a neinvestičních dotacích, není dodnes naprosto jasné, kolik bude muset ještě do projektu investovat, a jaká je budoucí ekonomika společnosti. Jestli se vložené investice občanům města někdy vrátí nebo co za služby jim budou přinášet a zda projekt nebude dlouhodobě ztrátový a nebude vyžadovat každoroční dotace ze strany města v desítkách milionů korun.  Bylo pro mě osobně velkým překvapením, že s takovýmto usnesením musíme přicházet my jako opozice. 

Co se mi nepovedlo:
Bohužel se nám stále nepodařilo přesvědčit koalici o zavedení motivovačního programu pro nejlepší mladé absolventy pedagogických fakult, který by je motivoval směřovat do českobudějovických škol. Jde nám zejména o absolventy oborech ve kterých je jich dlouhodobý nedostatek jako je matematika, fyzika atd. Považujeme to za dlouhodobý program kterým by Budějovice dávali jasně najevo, že mají o co nejlepší učitele pro svoje děti zájem. Bohužel postoj koalice v tomhle ukazuje jak řeší pouze to co se zdá jako “akutní problém” a chybí dlouhodobá koncepce.

Lukáš Mareš (Piráti)

Co se mi povedlo:
Včasným zveřejněním posudku profesora Navrátila se mi podařilo zabránit demolici Sportovní haly na Dlouhé louce a tím pádem ušetřit bezmála 700 milionů z městského rozpočtu. S přihlédnutím k tomu, že nová hala byla pro koalici ústřední téma a já jsem pouhý titěrný opoziční zastupitel, mi to přijde jako docela dobré. Odvolání Františka Konečného je takový příjemný bonus. Nejvíce mě mrzí těch několik otočení HOPB, zejména bývalého primátora Thomy. Nejdříve halu chtěl, před volbami říkal že ne, po volbách zase jo a nakonec otočil potřetí. Chápu, názory nemění jen blbec, ale na důvěryhodnosti to tomuto hnutí, jinak docela sympatickému, nepřidává.

Co se mi nepovedlo:
Na červnovém zasedání zastupitelstva jsem navrhl, aby mě koalice zbavila placeného místa. Myslím si totiž, že placených politiků máme na radnici mnohem více, než je nutné. Lepší by bylo, kdyby se stávající politici rozhodli, zda chtějí dělat město nebo kraj a sloučili své gesce, případně se vzdali svých civilních povolání. Bohužel si zástupci koalice myslí něco jiného a k mému odvolání nedošlo.


Jiří Svoboda (ANO), Petr Braný (KSČM) a Juraj Thoma (HOPB) na dotaz redakce neodpověděli.

Foto Jana Kroneislová

Štítky politická korida, politika, České Budějovice, letiště, Háječek, koalice, Tomáš Bouzek, projekt, TOP 09, KDU-ČSL, Juraj Thoma, Viktor Vojtko

POLITICKÁ KORIDA: Úspěchy a neúspěchy budějckých politiků. Jak zhodnotili svoji dosavadní práci?  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.