Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město možná prodá svůj podíl na letišti. O budoucnosti společnosti jednalo s krajem

Město možná prodá svůj podíl v akciové společnosti Letiště České Budějovice. Podle primátora Jiřího Svobody je to nejpravděpodobnější varianta, jak vyřešit situaci kolem společnosti. Už v pondělí město uvedlo, že finance, které by měly do letiště příští rok jít, jsou příliš vysoké.

Zástupci města a kraje se dnes sešli na první oficiální schůzce. Jednání podle náměstka hejtmanky Josefa Knota (TOP 09) dopadlo v zásadě dobře. „Ta schůzka byla z mého pohledu konstruktivní. My jsme si vyříkali postoj k tomu, jakým způsobem dál s letištěm. Mluvili jsme o tom, jestli je jedna nebo druhá strana ochotná koupit nebo prodat padesátiprocentní majetkový podíl. To, na čem jsme se do jisté míry shodli je, že by se ten padesátiprocentní podíl zcelil. To znamená, že jsme navrhli, aby Jihočeský kraj koupil podíl, který vlastní město,“ popsal Knot. Upozornil ale, že to není definitivní řešení.

Podle primátora Jiřího Svobody jsou otevřené všechny varianty. „Je možné, že vše zůstane stejné, že město svůj podíl zmenší, nebo že ho prodá,“ řekl Svoboda s tím, že varianta prodeje je podle něj nejpravděpodobnější. „Je to ale pochopitelně také otázka ceny,“ dodal.

Na všem by se měli před dalším jednáním domluvit představitelé a zástupci jednotlivých klubů na městě. „Musíme si ujednotit názor a shodnout se na tom, kterou variantu budeme preferovat,“ řekl Svoboda. Další jednání by podle něj mělo proběhnout 9. září.

Prodej podílu doporučil i poradce

Vyřešit vše prodejem jednoho z podílů navrhnul podle Knota i poradce, kterého si kraj pro hledání strategického partnera vybral. „Bylo nám doporučeno, abychom ten podíl zcelili, protože to bude zajímavější pro budoucí investory,“ řekl. Deadline pro výběr strategického partnera je na říjen letošního roku.

Navyšující se finance

O nutnosti řešení situace svědčí i fakt, že finance, které by mělo do letiště město investovat, se neustále zvyšují. Letos dalo do akciové společnosti 25 milionů korun, příští rok by to mělo být 72 milionů korun.  „Částka, kterou máme v příštím roce hradit, je složena z příspěvku na investice, což činí přibližně 24 milionů korun. Zbytek by pak šel na provozní prostředky," uvedl v úterý Svoboda.

Město by mělo příští rok za provoz letiště zaplatit 72 milionů korun. Částka je podle koalice neúnosná

Budějce by měly příští rok platit na provoz letiště v Plané 72 milionů korun. Je to téměř o 50 milionů korun více než letos. Radniční koalici se zdá navýšení částky neúnosné, a proto o ní chce jednat s Jihočeským krajem. Primátor Jiří Svoboda...

Nárůst výše příspěvku města způsobila hlavně blížící se certifikace letiště, která umožní ostrý mezinárodní provoz. V souvislostí s tím společnost musí koupit další techniku a přibrat zaměstnance.

Foto Jana Kroneislová

Štítky letiště, Letiště České Budějovice, akciová společnost, Jihočeský kraj, České Budějovice, Jiří Svoboda, finance, Josef Knot, TOP 09

Město možná prodá svůj podíl na letišti. O budoucnosti společnosti jednalo s krajem  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.