V Budvaru se vaří pivní specialita z čerstvého chmele, ten se v praxi používá výjimečně

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

V Budějovickém Budvaru se aktuálně vaří sezóní pivní specialita z čerstvých chmelových hlávek. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny. Důvod je jednoduchý. Zpracovat se musí ve stejný den, kdy byl natrhán. Při vaření piva se používá výjimečně.

Čerstvý chmel dodává pivu výraznější hořkost a větší množství aromatických látek. Sezóní speciál je ze sta procent chmelený čerstvým chmelem, který se přidával ve třech dávkách. Budvar je jedním z mála českých pivovarů, které mají varnu vybavenou takzvaným „chmelovým cízem“. Ten odstraňuje chmelové mláto z mladiny po ukončení chmelovaru.

Budvarská varna letos uvařila z čerstvého Žateckého poloraného červeňáku dvě várky piva o stupňovitosti 16. Do každé várky chmelené o objemu 400 hektolitrů hotového piva se ručně přidalo asi 400 kilo zelených hlávek.

Milovníci piva si na speciální pivo z čerstvého chmele budou muset ještě chvilku počkat. Ve sklepě totiž bude dozrávat až 180 dní. 

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky pivo, chmel, speciál, Budějovický Budvar

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.