Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcké domácnosti příští rok za teplo zaplatí o necelých 25 korun měsíčně víc

O necelá dvě procenta více zaplatí v příštím roce budějcké domácnosti za teplo odebírané od městské teplárny. Na průměrnou domácnost, která spotřebuje kolem 25 gigajoulů tepelné energie, to vychází o 24 korun a 27 haléřů měsíčně více. Podle teplárny je to výrazně méně než očekávaný růst inflace za letošní rok.

„V ceně tepla se negativně projevuje růst cen vstupů závislých na vývoji ceny silové elektřiny i vysoká cena emisních povolenek. Naopak dokážeme negativní trendy pro vývoj ceny tepla snižovat provozními a výrobními úsporami a vyšším výnosem z prodeje silové elektřiny vyrobené ve vysokoúčinné kogeneraci. Proto mají obyvatelé Českých Budějovic dlouhodobě stabilní cenu. Ta se domácnostem příští rok změní o částku nižší, než je očekávaná inflace. V tomto smyslu jde o solidní výsledek,vysvětluje Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice.  

V roce 2018 prodala teplárna 1505 terajoulů tepelné energie. Teplo a vodu dodává do necelých 30 tisíc bytů ve městě. Její distribuční síť měří 164 kilometrů, z nichž je 97 kilometrů parovodů, 23 kilometrů horkovodů a 44 kilometrů teplovodů.

Zásadní vliv na cenu tepla v Budějcích má také rozšiřování horkovodní sítě a postupná změna palivového mixu s omezováním spalování hnědého uhlí. Nové ceny jsou navíc zatíženy nižší DPH, která byla snižena z 15 procent na 10. I to je důkazem společenského a ekologického přínosu tepláren a jejich vysokoúčinné kogenerační výroby elektřiny. 

Cílem teplárny je podle předsedy představenstva Václava Krále eliminovat výkyvy na trhu. „Chceme vybudovat systém dálkového vytápění, který odpovídá 21. století. A to včetně doprovodných služeb,“ říká Král.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky teplo, cena, zvýšení, Teplárna České Budějovice, elektřina, České Budějovice, Václav Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké domácnosti příští rok za teplo zaplatí o necelých 25 korun měsíčně víc  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.