Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Centrum Caplík oslaví patnáct let od založení. Veškerý personál vyzařuje nenapodobitelnou energii, říká zakladatelka

Centrum Caplík pod vedením jeho zakladatelky Mirky Caplové úspěšně funguje a rozvíjí se již od roku 2005. Věnuje se především budoucím maminkám, dětem od narození až po mladší školní věk a také jejich rodičům. Kurzy jsou vedeny lektory s odborným vzděláním, bohatou praxí a srdečným přístupem.

Centrum Caplík se těší velké oblibě, čím to?
Ano, je to tak, a jsem tomu velice ráda.  Snažím se tento fakt přijímat s největší pokorou a upřímně si toho vážím. A proč tomu tak je? Víte, maminky chodí s dětmi do Caplíka cvičit, zpívat, malovat nebo si jen tak pohrát a dát dobrou kávu. Veškerý personál, na který narazí vyzařuje ze sebe jednu vzácnou a nenapodobitelnou energii. A tou je stav, že práce se tu každému stala koníčkem. V tento moment dá člověk ze sebe vše a okolí to vycítí.

Jaká věková kategorie nejvíce navštěvuje Caplíka?
Převážně naše centrum navštěvují maminky na rodičovské dovolené, tj. od narození až do 2 až 3 let než jdou děti do školky a pak v menším množství k nám chodí dětičky školkové na odpolední kurzy tancování, malování či kutilství.

Máte kurzy i pro dospělé?
Samozřejmě i o rodiče se umíme postarat. Ženám nabízíme jógové cvičení či Kangoo jumps a těhotným maminkám nabízíme předporodní kurzy, které jsou velmi oblíbené právě kvůli tomu, že během osmi lekcí se maminky kompletně připraví na porod a to nejen psychicky, ale i fyzicky.

Jak konkrétně vypadá lekce pro těhotnou maminku?
Lekce trvá 90 minut. Prvních 45 minut cvičíme a cvičení je zaměřeno na kompletní uvolnění těla tak, aby se maminka cítila velice příjemně a nějak jí to nezatěžovalo. Dalších 15 minut   se věnujeme nácviku dýchání pro I. dobu porodní, úlevovým polohám na míči, na podložce  a samozřejmě i nácviku tlačení. Posledních 30 minut už povídáme vždy na dané odborné téma… Těhotenské změny a potíže, doby porodní, placenta, pupečník, plodová voda, císařský řez, epidural, šestinedělí, kojení a péče o miminko.

Je přítomen kurzu i tatínek  nebo-li otec dítěte?
Celých osm lekcí navštěvuje pouze maminka. Pro tatínky máme zvláštní hodinu, která je po skončení kurzu a kde se prakticky věnujeme tomu nejdůležitějšímu, co musí tatínci vědět, pokud chtějí být přítomni u porodu. Muži obecně mají rádi fakta, jasná, stručná a hlavně praktická. Když jim budete hodinu a půl povídat o těhotenství a o celém jeho průběhu, bude to pro ně sice zajímavé, ale nezáživné. Snažím se přednášku pro tatínky vést prakticky a sdělit jim, jak konkrétně své ženě pomohou od okamžiku prvních bolestí až po porod.

Pořádáte ve vašem centru i nějaké doprovodné akce?
Samozřejmě, bez akcí jako Mikulášská, Maškarní bál, příměstské tábory, si už nedokážeme představit náš život, protože nejen samotná akce má své kouzlo, ale i ty přípravy, kdy vymýšlíme, plánujeme, tvoříme jsou vždy plné zábavy a kreativity.

A poslední otázka, kde vás maminky najdou?
Sídlíme přímo v KD Vltava , levý vchod hned vedle knihovny. Všechny naše aktivity jsou na webových stránkách a samozřejmě na Facebooku a Instagramu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Centrum Caplík, rozhovor, mateřství, porod, Facebook, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Caplík oslaví patnáct let od založení. Veškerý personál vyzařuje nenapodobitelnou energii, říká zakladatelka  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.