Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Do Plyšákové ordinace Nemocnice České Budějovice dorazili i Pat a Mat

V uplynulých dvou dnech (10. a 11. prosince) měli lékaři a sestřičky budějcké nemocnice skutečně plné ruce práce. V terminálu totiž byla otevřena Plyšáková ordinace, do které si cestu našly stovky plyšových pacientů. Někoho bolelo v krku, další měl pohmožděnou ruku a nechyběla ani zlomená křídla.

Kdo všechno se nechal ošetřit? Tak kupříkladu Pat a Mat… Ale u těch se to dá pochopit, že? Dále třeba postavičky ze světa ježka Sonica, nejrůznější pejsci, ptáčci, medvídci...

„Má asi zlomenou ruku,“ krčila rameny holčička, která přinesla méďu. I když byl zraněný, stále měl na tváři úsměv. Ten ho neopouštěl ani během rentgenu a následného ošetření hodným doktorem. Domů odcházel s ovázanou bolístkou.

„Trošku kašle, snad ho nebolí i v krku,“ popisovala o kousek dál další holčička. Bála se o svého ptáčka, kterému prý v posledních dnech do letu příliš není. Paní doktorka všechno zkontrolovala a holčičku ujistila, že krček vypadá v pořádku a ptáček bude brzy zase ve formě. „To jsem ráda,“ usmála se dívka a plyšáka objala.

Možná si říkáte, co se to v té nemocnici vlastně dělo. Plyšáková ordinace? Kdo to kdy slyšel… Vězte, že v zahraničí se jedná o úspěšný projekt, na který nyní budějcká nemocnice navázala. Cílem je hravou formou seznámit děti s různými vyšetřeními, s prací lékařů, pomůckami a tak dále. Jak bylo vidět, je to projekt, který má smysl - mrňousové pečlivě poslouchali, co jim doktoři i sestřičky vypráví, odpovídali na otázky, zajímali se, popisovali své zážitky z ordinací… Bavilo je to… a není divu, lékaři, sestřičky a studentky zdrávky mluvili poutavě a s úsměvem na tvářích.

Plyšáková ordinace

Čtvrtek, 12. prosince 2019, 19:06

Plyšáková ordinace
Plyšáková ordinace

Stanovišť ve vestibulu bylo hned několik – od již zmíněného RTG přes například ORL po místa, kde se malovalo a krátil se čas, než plyšáci přišli na řadu. Ve vestibulu nemocnice tak děti strávily příjemné desítky minut, nebylo kam spěchat.

V dopoledních hodinách na akci mířily školky, v odpoledních hodinách pak byla ordinace otevřena pro veřejnost. Dětičky s plyšáky v ruce či batůžku tedy do areálu přicházely po celé dva dny. A jak samy říkaly – těšily se. Ono ostatně, kdo by se jinak o jejich nemocné a zraněné plyšáky postaral. Ale nedorazili jen nemocní pacienti, byli mezi nimi i ti, kteří se chtěli nechat pouze preventivně vyšetřit. „Vypadá v pořádku, ale co kdyby,“ vysvětloval chlapec, který čekal se svým miláčkem na rentgen.

Akce přitahovala pozornost i kolemjdoucích dospělých. Možná bylo některým z nich líto, že si také nepřinesli své plyšáky. Ale třeba se poštěstí zase někdy příště, je možné, že nemocnice v budoucnu na Plyšákovou ordinaci naváže.

Projekt se uskutečnil v rámci seriálu Den zdraví, na kterém Nemocnice České Budějovice spolupracuje s VZP.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Plyšáková ordinace, nemocnie, České Budějovice, nemocnice, Nemocnice České Budějovice, Pat a Mat, lékař, plyšák, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Do Plyšákové ordinace Nemocnice České Budějovice dorazili i Pat a Mat  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.