Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krajský soud v Budějcích bude v pověření řídit Jiří Šťastný. Milan Tripes předčasně skončil

Krajský soud v Českých Budějovicích bude dočasně v pověření řídit Jiří Šťastný, jeden ze čtyř dosavadních místopředsedů soudu. Nahradí tak Milana Tripese, který ke včerejšímu dni ze zdravotních důvodů předčasně skončil. Nového předsedu krajského soudu jmenuje po výběrovém řízení prezident na návrh ministryně spravedlnosti.

Dosavadní předseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Milan Tripes odchází předčasně, mandát mu měl končit až v dubnu 2020. V polovině loňského roku pro server Česká justice uvedl, že odchází ze zdravotních důvodů. Ve funkci předsedy soudu byl sedm let, v roce 2013 ho jmenoval prezident Miloš Zeman.

Tripese ve funkci dočasně nahrají Jiří Šťastný, který je jedním ze čtyř místopředsedů soudu. „Pověřen funkcí je pan doktor Jiří Šťastný," potvrdila Aneta Schmidová ze sekretariátu soudu. Do jmenování nového předsedy soudu ho bude zastupovat v plném rozsahu činností a kompetencí.

Ve většině případů někoho navrhne dosavadní předseda, řekl již dříve mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Sám Tripes, který se 6. ledna rozloučil s kolegy, jméno pověřeného neoznámil, řekla mluvčí soudu Ivana Vobejdová.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by měla v lednu podle mluvčí soudu vyhlásit výběrové řízení na předsedu, vítěze by měl jmenovat posléze prezident Miloš Zeman. Ministryně jmenuje pětičlennou komisi, v níž zasednou předseda nebo místopředseda Nejvyššího soudu, předseda nebo místopředseda vrchního soudu, předseda nebo místopředseda krajského soudu, náměstek ministra a další odborník pro organizaci práce soudů, státní správy soudů a ekonomiky z resortu spravedlnosti. „Předsedou komise je náměstek ministra," uvedl Řepka.

Autoři | Foto

Štítky krajský soud, předseda, Milan Tripes, právo, justice, změna, České Budějovice, Jiří Šťastný, krajský soud v Česku, Miloš Zeman, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Marie Benešová, ANO 2011, Nejvyšší soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud v Budějcích bude v pověření řídit Jiří Šťastný. Milan Tripes předčasně skončil  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.