Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Věžní hodiny na Tabačce

Mám rád a obdivuji, když syn jde ve stopách svého otce. Tradice je tradice. Musím ale začít od začátku. V Budějovicích máme řadu věžních hodin. Denně se díváme na Černou věž, na Bílou věž nebo na radnici a zjišťujeme, zda jdeme včas nebo máme zpoždění. Je to totiž rychlejší než vytahovat mobilní telefon.

Nenápadné hodiny, které tikají v našem městě více než 125 let jsou také na bývalé Tabačce. Kde ale byla továrna, ve které se zpracovával tabák? Pokud někdo neví, tak napovím. Dříve zde byla továrna Gamex a nyní budovu obývá firma Viscofan. Ano, bavíme se o komplexu závodu v Průmyslové ulici, kousek od autobusového nádraží.  

Nad budovou bývalé Tabačky se tyčí malá, ale zdobná věžička a v ní kovově tikají hodiny. Sedmdesát let se o časostroj stará rod pana Valenty. Sám pan Josef Valenta převzal otěže nad strojem od svého otce na konci sedmdesátých let. Hodiny se musí obden ručně natahovat, protože mechanismus vydrží bez obsluhy pracovat jen o málo více než 50 hodin. Ono to zní jednoduše natáhnout, ale podívejte se na Milanovy fotky. Tak jednoduché to není. Samotný výstup a sestup trvá více než čtvrthodinu. Následující výpočet nebude asi úplně přesný, ale moc se od skutečnosti lišit nebude. Pan Josef Valenta vystoupal k hodinám za padesát let více než 9 000 krát.

Práci našich předků musíme obdivovat i nyní. Takhle starý stroj se odchýlí od oficiálního atomového času z pražského Ústavu fotoniky a elektroniky za 48 hodin maximálně o deset vteřin. Perfektní práci tehdy odvedl pražský hodinář Heinz. Je to ten samý umělec, který vytvořil hodiny pro naši Černou věž. Továrna hodináře Heinze byla velmi výkonná. Hodiny na Černé věži mají totiž firemní pořadové číslo 100 a považte jen o dva roky později - hodiny na Tabačce mají výrobní číslo 200.

Pane Valento, mnoho zdraví, ať ještě mnohokrát vystoupáte k Vašim hodinám a přejeme také hodně radosti ze společné práce s vnukem Dominikem, který to jednou, věříme, že za dlouho, převezme po Vás.  

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, Věžní hodiny na Tabačce, Josef Valenta, Bílá věž (Hradec Králové), Viscofan, Černá věž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Věžní hodiny na Tabačce  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.