Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské muzeum představí příběh a odkaz rodiny Lannů

Souborná muzejní výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích přesahující region jižních Čech i hranice České republiky se soustředí na premiérové představení ucelených kolekcí sbírkových předmětů a velkoformátových exponátů k odkazu rodiny Adalberta (Vojtěcha) Lanny v širokých společenských, hospodářských a krajinných souvislostech.

„Trvalý význam akce umocní prezentace originálů ze sbírek předních českých i rakouských muzeí, galerií a archivů, například Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Muzea hlavního města Prahy či Národního technického muzea. Představeny budou i exponáty ze sbírek Jihočeského muzea v Českých Budějovicích a z dědictví rodiny Trauttenberg v Lannově vile v Gmundenu," přibližuje autor výstavy Jiří Kopáček.

Díky výstavě v Jihočeském muzeu budete moct objevit mimořádný příběh a inspirující odkaz jednoho z nejvýznamnějších česko-rakouských rodů podnikatelů a českobudějovických rodáků, otce i syna Adalberta Lanny, který provází během 19. a počátku 20. století vpádem monumentálních dopravních a průmyslových staveb do života současníků.

Výstava sleduje tři hlavní tematické linie. Průmyslově a hospodářsky orientovaná část v hlavním sále se zaměřuje na klíčová odvětví podnikání rodiny Lanna. Ty mají kořeny v rakousko-českém pomezí, navazují na významné tradice těžby soli z oblasti rakouské Solné komory a razí dále cestu na sever ke zhodnocení přírodního bohatství jihočeských panství. Provozování obchodu solí, první koněspřežní železnice na kontinentě, plavení dřeva, stavba lodí, říčních strojů, mostů, parní železnice, hutí a monumentálních vodních děl postupně propojuje celé území Čech a přesahuje hranice monarchie.

Druhá linie sleduje historický obraz proměny společenských a politických poměrů v průběhu 19. a na počátku 20. století, od drsných počátků po Belle Époque, utvářených na pozadí gejzíru technických vynálezů a mocného rozmachu sil průmyslové revoluce. Genealogicky koncipovaná část v přednáškovém sále salónu a v chodbových instalacích na příkladu úspěšných česko-rakouských průkopníků průmyslu představuje formování nové podnikatelské aristokracie v širším kontextu sociálních a politických vztahů česky a německy hovořící společnosti, rámovaných velkými dějinami revolucí  a utváření národních států.

Třetí směr se pojí s mimořádným kulturním dědictvím rodu Adalberta Lanny. Jejich podnikání se od počátku vyznačovalo profesní, spolkovou a sociální angažovaností, charakterizovanou již přídomky Adalberta Lanny staršího Vltavský admirál nebo také Pantáta. Zájem rodiny Lanna o kulturní dění a umění, v druhé generaci pak dominující mecenášství a sběratelství, se originálně promítly i do ztvárnění reprezentačních stejně jako technických staveb, nádraží, hutí nebo plavebních komor. Umělecko-historická část představuje kolekci originálních olejomaleb, litografií, plánů a plastik, spojených s firmou Lanna. Reprezentativní soubor uměleckého skla, porcelánu a kovů ze slavné sbírky, věnovaný Adalbertem Lannou Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze při jeho založení, bude vystaven v samostatné klenotnici
a v chodbové části výstavy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Jihočeské muzeum, výstava, Adalbert Lanna, rodina, muzeum, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Česko, Vojtěch Lanna mladší, Jihočeský kraj, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Národní technické muzeum v Praze, Muzeum hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské muzeum představí příběh a odkaz rodiny Lannů  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.