Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za zničení biotopů zvláště chráněných druhů živočichů dostala budějcká firma pokutu sto tisíc

Sto tisíc korun bude muset zaplatit budějcká firma, která minulý rok odstranila většinu vegetace z území bývalé těžebny hlíny nedaleko obce Lety. Tím ale zničila biotopy, ve kterých žilo několik druhů zvláště chráněných živočichů. Podle Inspekce životního prostředí šlo o porušení zákona o ochraně přírody.

K incidentu mělo dojít v srpnu 2019. Společnost měla na území bývalé těžebny hlíny jižně od obce Lety odstranit většinu vegetace a provést zde terénní úpravy. 

„Na ploše, která byla původně určena k rekultivaci, docházelo nejméně od roku 2011 k postupnému zarůstání vegetací a vývoji cenného biotopu, který byl tvořen mozaikou dřevin, travnatých a holých ploch.  Území bylo řadu let biotopem zvláště chráněných druhů živočichů - žab, plazů, ptáků a dalších,“ uvedla Česká inspekce životního prostředí

Z necelých osmi hektarů byla odstraněna i tůně, ve které se podle inspekce nacházelo několik silně ohrožených zvláště chráněných druhů žas jako jsou kuňka obecná, blatnice skvrnitá, rosnička zelená a skokan zelený. Vyskytovat se zde měli také koroptve polní, ťuhýk obecný, cvrčilky slavíkové, bramborníček černohlavý a hnědý, ještěrka obecná a slepýš křehký.

„Hodnota takto vytvořeného biotopu spočívá zejména v jeho vzácnosti v krajině, kde v dnešní době v drtivé většině převládají plochy zastavěné a intenzivně zemědělsky, nebo lesnicky obhospodařované,“ řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP České Budějovice.

Společnost se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala k Ministerstvu životního prostředí. To ale její odvolání zamítlo a sankce sto tisíc korun nabyla 2. března 2020 právní moci.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Česká inspekce životního prostředí, jižní Čechy, kontrola, příroda, biotop, živočichové, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Blatnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Chybí mi sdělení, kdy začala ta firma znovu mokřad budovat. Samozřejmě na své náklady.

Čtvrtek, 30. července 2020, 15:42Odpovědět

Za zničení biotopů zvláště chráněných druhů živočichů dostala budějcká firma pokutu sto tisíc  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.