Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Boršově položily kameny zmizelých

PR článek

Ve čtvrtek 8. října se Boršov nad Vltavou stal v jižních Čechách již pátým místem po Českých Budějovicích, Třeboni, Chlumu u Třeboně a Českém Krumlově, kde se do dlažby položily kameny zmizelých.

Zdejší kameny zmizelých připomínají majitele velkostatku a zámečku Elišku a Maxmiliana Pollakovy s dcerou Hedvikou, kteří byli v roce 1942 s židovským transportem deportováni do Terezína a v tom samém roce zavražděni v polském Lublinu.

Obřadu pokládání kamenů zmizelých se zúčastnila paní Blažena Slavíková, příbuzná zavražděných, pan Jan Ciglbauer, zastupující Paměť národa, a Monika Waldová a Petr Lexa, autoři knihy o zámečku v Poříčí. Zároveň byl zde zahájen již čtvrtý ročník boršovské univerzity 3.věku – venku krátkou informací o symbolice kamenů zmizelých a holokaustu a rozdáním domácích úkolů.

Kameny zmizelých jsou ve světě známy pod názvem „stolpersteine“, tedy kameny, o které je třeba klopýtnout. Poprvé byly položeny v Kolíně nad Rýnem v roce 1992 podle projektu umělce Guntera Demniga. V Čechách se první kameny objevily v roce 2008. Kámen zmizelých upozorňuje na pobyt lidí na daném místě, jejichž život byl násilně ukončen v době německého nacistického režimu.

Betonová kostka o rozměrech 10 x 10 x 10 cm nese na sobě mosaznou destičku se základními informacemi o zlikvidovaném sousedovi. Nápis na destičce nutí procházejícího k zastavení a sehnutí, čímž pozorovatel vzdává úctu k životu násilně ukončenému.

Do této doby bylo na celém světě položeno sto tisíc kamenů zmizelých.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kameny zmizelých, Boršov nad Vltavou, Boršov, České Budějovice, Český Krumlov, Jihočeský kraj, Třeboň, Chlum u Třeboně, holokaust, Paměť národa, Petr Lexa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Boršově položily kameny zmizelých  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.