Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město vypsalo soutěž na bytový dům ve Čtyřech Dvorech

Formou architektonicko urbanistické soutěže se vydalo město při realizaci stavby bytového domu Čtyři Dvory. Její vypsání schválila rada města na svém posledním jednání. Finální návrh, který ze soutěže vyjde, by se měl realizovat v roce 2023 až 2024.

Architektonicko – urbanistická soutěž bude otevřená a mohou se do ní hlásit projekční kanceláře. „Z nich bude posléze dvoufázově vybírán finální návrh, který by se měl v letech 2023-24 realizovat,“ uvedl náměstek primátora Viktor Lavička.

Projekt Bytový dům 4 Dvory má vzniknout na městském pozemku vedle hokejové haly Pouzar v ulici Evžena Rošického. Podle představy radnice půjde o 150 až 180 bytových jednotek za více než 500 milionů korun. „Nové domy budou poskytovat nájemní bydlení pro různé skupiny obyvatel včetně komerčních prostor,“ přiblížil Lavička.

Výstavba by měla být rozdělena na dvě fáze. Jako první chce město začít budovat menší byty s kapacitou 1+kk a 2+kk. Půjde o sociální a dostupné byty, na které může radnice získat dotační tituly, tvořit by měly zhruba 20 procent jednotek. „V druhé fázi to budou byty 2+1 a 3+1,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09).

Už v září letošního roku byla ustanovena odborná porota, která projednala a nastavila požadavky a soutěžní podmínky. „Od České komory architektů jsme obdrželi potvrzení o regulérnosti soutěže. Konstatovala, že podmínky jsou plně v souladu se soutěžním řádem komory a že nic nebrání autorizovaným architektům v účasti v soutěži,“ sdělil čerstvý závěr komory náměstek Lavička.

Úpravy by se měly dotknout také blízkého okolí. Město počítá s vybudováním nových komunikací, zastávek, ale i komerčních prostorů. „Architekti, kteří budou na návrhu pracovat, se nebudou zabývat jen tím domem, ale i bezprostředním okolím. To znamená zelení a rozčleněním okolního prostoru. Důraz bude také kladen na nakládání se srážkovou vodou,“ řekl na začátku září náměstek Ivo Moravec (HOPB).

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Bytový dům 4 Dvory, byty, výstavba, České Budějovice, soutěž, bytový dům, Čtyři Dvory, Evžen Rošický, Ivo Moravec, Tomáš Bouzek, TOP 09, Česká komora architektů, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město vypsalo soutěž na bytový dům ve Čtyřech Dvorech  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.