Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nelegální reklama v centru města nabízí půjčky a úvěry. Firma o plachtách neví

Řešení exekucí. Bleskové vyřízení půjčky nebo úvěru. To nabízí reklamní bannery, které najdeme na několika místech po Českých Budějovicích. Reklamní plachty na zábradlích, která patří městu, jsou ale umístěné nelegálně. Radnice je proto nechává odstraňovat.

Reklamní bannery mohli lidé vidět na zábradlí u Zátkova nábřeží, naproti KD Slavie nebo nedaleko Stromovky. Plachty upozorňují na služby firmy Refihos, která nabízí půjčky, úvěry nebo rušení exekucí.

Reklama je ale po městě umístěna nelegálně. „S tímhle neduhem se snažíme dlouhodobě bojovat. Je to ale boj s neuvěřitelnou drzostí, s jakou někteří podnikavci umisťují nelegální reklamu i do historického centra. Ale není se čemu divit. Tento konkrétní inzerent se evidentně neštítí ničeho…,“ komentovalo na Facebooku hnutí Občané pro Budějovice.

Kdo bannery na zábradlí umístil ale není jasné. Firma totiž neví, že by nějaké reklamní plachty ve městě měla. „My jsme ostravská firma, v Českých Budějovicích určitě žádnou nelegální reklamu nemáme. To musí být nějaký naschvál. Někdo musel tu reklamu sundat z domluvené plochy a dát jí tam,“ reagoval na dotaz redakce Aleš Novák, který má marketing firmy na starost. Dodal také, že pokud se opravdu takové bannery ve městě nacházejí, mají se sundat.

Reklamu nechalo město odstranit

U některých reklam už se tak stalo. „V minulém týdnu nechal odbor správy veřejných statků jednu takovou reklamu odstranit ze Zátkova nábřeží. Velice by nám pomohly fotografie jednotlivých míst, kde je tato reklama umístěna, zajistit její odstranění,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec. Lidé mohou nejen tyto, ale i podobné reklamy, nahlašovat pomocí aplikace Dej tip. 

Problém vizuálního smogu

Umisťování reklam na nelegální místa není ničím výjimečným. Majitelé firem nebo živnostníci tak ušetří peníze za pronájem oficiální plochy.  Zároveň tím ale přispívají k znehodnocování veřejného prostoru. Takové reklamy se potom stávají takzvaným vizuálním smogem.

Ten najdeme ve městě téměř na každém kroku. Výjimkou není bohužel ani historické centrum Českých Budějovic. Některá města v republice se přitom proti vizuálnímu smogu snaží bojovat. Příkladem může být na jihu Čech například Písek, který začal od dubna letošního roku reklamu v centru města regulovat. „Tak jako jinde i tady platí, že méně může znamenat více. Křiklavá reklama dnes už nikoho nepřiláká, naopak čistý design respektující okolí vzbudí zvědavost a uznání,“ vysvětlila před časem místostarostka města Petra Trambová, proč se město k vytvoření materiálu, který bude reklamu regulovat uchýlilo.

Ohodnoť článek

Foto Redakce, FB HOPB

Štítky nelegální reklama, vizuální smog, město, České Budějovice, reklama, půjčka, úvěr, Občané pro Budějovice, Stromovka, Ivo Moravec, Facebook, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magda Lengalova

V Břeclavi stejná zkušenost.. Majitel se tváří, že o ničem neví. :(

Čtvrtek, 22. října 2020, 20:14Odpovědět

Nelegální reklama v centru města nabízí půjčky a úvěry. Firma o plachtách neví  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.