Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Budějcích připomíná oběti holokaustu pět kamenů zmizelých

Další kameny zmizelých připomínají pět židovských občanů Českých Budějovic, kteří se za druhé světové války nevrátili z transportu. Na místech, kde stály jejich domy, kameny položili zástupci Paměti národa.

První kamen připomíná na adrese Na Sadech 30 manžele Fleischmannovy. V ulici B. Smetany Paměť národa vzdala hold Karlu Arnsteinovi. Poslední dva kameny jsou nově Na Zlaté stoce 1, kde žili manželé Königovi.

Trantina uvedl, že v Českých Budějovicích už lidé na chodnících najdou celkem 16 kamenů zmizelých. Další podle něj ještě budou následovat. „České Budějovice zasáhl největší holokaust v roce 1942. Tehdy z města transport Akb dopravil více než devět set Židů do Terezína," uvedl za organizaci Tomáš Trantina. Holokaust z nich přežily pouze tři desítky. „Takže naše práce je stále teprve na začátku," řekl Trantina.

S myšlenkou pokládání kamenů přišel německý umělec Gunter Demnig, první kámen položil před radnici v Kolíně nad Rýnem v roce 1992. V mnoha zemích je jich rozmístěno přes 60 tisíc a nacházejí se i v řadě českých měst. Paměť národa umístila první takzvané Stolpersteiny v Českých Budějovicích v minulém roce.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky kameny zmizelých, holokaust, České Budějovice, Paměť národa, druhá světová válka, Karel Arnstein, Gunter Demnig, Zlatá stoka, Terezín, Kolín nad Rýnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích připomíná oběti holokaustu pět kamenů zmizelých  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.