Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Poutní areál v Římově se opravuje. Práce vyjdou na 100 milionů

Poutní areál v Římově nedaleko Českých Budějovic prochází opravou. Českobudějovické biskupství začalo s rekonstrukcí několika kaplí, oprav se dočká ale také areál s kostele svatého Ducha. Do kapliček by se měly vrátit kopie soch, které byly v minulosti ukradeny. Práce vyjdou na 100 milionů korun a potrvají do roku 2022.

Poutní areál s barokní křížovou cestou v Římově patří podle památkářů mezi nejvýznamnější areály na jihu Čech. Od roku 2018 je dokonce národní kulturní památkou. „Svou architekturou ztělesňuje koncept 'bible chudých', svatého divadla, které pomocí obrazů přivádí k životu příběhy z dějin spásy. Návštěvou těchto míst se věřící může v duchu přenést do Jeruzaléma," uvedl duchovní správce areálu Jakub Zentner.

Práce na opravě kaplí začaly už v těchto dnech. „Začaly přípravné práce, oplocené jsou tři kaple, na kterých se pracuje," řekl jednatel firmy Památky CB Petr Vojta. Firmy mají do srpna 2022 opravit 24 kaplí. Dělníci opraví krovy, omítky, okna, dveře, podlahy, vymění střešní krytinu. „Restaurátoři obnoví nástěnné malby, kamenné prvky, sochy, dřevěné plůtky i kovové mříže,“ řekl mluvčí biskupství Petr Samec

Českobudějovické biskupství obnoví areál s kostelem svatého Ducha, loretánskou kaplí a s pašijovou cestou s 25 zastaveními, kde jsou teď barokní kapličky prázdné. Po krádežích v 90. letech a na začátku 21. století se dochovalo 37 soch, asi polovina. Třeba před Vánoci 1994 ukradli zloději z jedné kaple většinu soch Ježíše Krista a 12 apoštolů v životní velikosti. Některé sochy se dosud nepovedlo vypátrat.

Bez soch pozbývá cesta smyslu

Obnova kapliček vyjde na 19 milionů. Další fází bude oprava kostela, ambitů a prostor kolem, která vyjde na asi 40 milionů.  Podobnou částku bude stát obnova vybavení, jde o sochy, deskové obrazy a kovotepecké práce. Vedoucí památkového oddělení z biskupství Jiří Vácha již dříve řekl, že bez soch pozbývá cesta smyslu pro poutníky a stává se z ní jen skanzen. V hlavním areálu se opraví střechy, fasáda, výmalba interiérů i oltář a zpovědnice.

Ve druhé polovině 17. století navštěvovalo areál až 80 tisíc poutníků ročně, z Čech i Rakouska. Až do poloviny 20. století tam rádi jezdili umělci. „V minulých desetiletích počty poutníků zeslábly. Poutní místo Římov má však potenciál stát se centrem duchovní obnovy," míní Zentner.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Milan Burian

Štítky poutní areál, Římov, biskupství, socha, kaple, oprava, České Budějovice, Jakub Václav Zentner, Česko, Ježíš Kristus, Jeruzalém, Petr Samec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poutní areál v Římově se opravuje. Práce vyjdou na 100 milionů  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.