Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čím mohou zaujmout Budějcké jako Evropské hlavní město kultury? Odpovídají zastupitelé

České Budějovice mají ambici stát se Evropským hlavním městem kultury. Taková zpráva proletěla v posledních týdnech médii. Začalo se pracovat na přihlášce, díky které by mělo mít město připravený celkový kulturní program, ale i navázanou spolupráci s dalšími subjekty. Mají ale vůbec České Budějovice na to, takový titul získat? Čím by mohly zaujmout? Na to jsme se zeptali v dalším díle politické koridy budějckých zastupitelů.

Otázka:  Čím by podle Vás mohly České Budějovice zaujmout jako Evropské hlavní město kultury? 


Viktor Lavička (ANO)

Od roku 1985 se iniciativa stala jednou z nejvýznamnějších kulturních iniciativ v Evropě. Přínos projektu a jeho pozitivní dopad je vidět v každém městě, které toto významné ocenění získalo, nebo jen přijalo kandidaturu. Ocenění je pro města jedinečnou příležitostí, jak mohou změnit svůj obraz a dále se nejen kulturně rozvíjet. Jedná se o unikátní možnost zapsat se do celosvětového povědomí a přilákat více turistů, ale také pomocí kultury přehodnotit svůj rozvoj. Projekt má dlouhodobý dopad nejen z hlediska kulturního, ale i z hlediska společenského a ekonomického, a to jak pro samotné město, tak i pro celý region. V oceněných městech se konají výstavy, kulturní vystoupení, jsou připravovány projekty, které mají za cíl přiblížit kulturní vyžití v dané lokalitě, paralelně probíhají doprovodné programy zaměřující se na lokální kulturu a tradice. Programy a doprovodné aktivity jasně definují, jak oceněné město vidí svou budoucnost, ale zároveň jsou oslavou jejich historie, která zrovna v případě královského města České Budějovice je velmi bohatá.

Jan Mádl (Čisté Budějovice)

České Budějovice toho mají jistě mnoho co nabídnout. Největší předností jsou dle mého místní lidé a jejich kreativní nápady. Spousta šikovných lidí vzešla z Budějovického majálesu a dokazují to v jejich dalších úspěšných projektech v rámci České republiky i v zahraničí. Věřím, že tým, který má kandidaturu na starosti do přípravy zapojí spoustu dalších místních lidí z kulturní a kreativní sféry. 

Navíc jsou v současnosti ve fázi příprav také významné kulturní projekty. Za nedlouho se začne rekonstruovat KD Slavia a Dům umění. Pracuje se také s možností stavby nového Jihočeského divadla na Mariánském náměstí nebo s novou budovou Alšovy galerie na Senovážném náměstí. Navíc je tu výborný projekt Město a voda, který počítá se vznikem tzv. kulturního distriktu kolem řeky (KD Slavie, divadlo, knihovna, muzeum a Háječek). Na výstavišti se už nyní opravuje pavilon Z určený pro kulturní akce. Zároveň mě moc těší, že mezi stěžejní kulturní instituce pro kandidaturu organizační tým zařadil také kulturní a kreativní centrum Žižkárna, což je projekt, který máme s mými kolegy na starosti a s kterým máme velké plány.
A samozřejmě by městu mohlo k zisku titulu EHMK 2028 pomoct také velmi úspěšné akce jako Budějovický majáles, Jihočeský jazzový festival, Múzy na vodě, Město lidem, lidé městu, Umění ve městě a mnoho dalších.

Zuzana Kudláčková (Píráti)

Pokud mají Budějce zaujmout, nebude stačit mít jen skvěle připravený kulturní program. Město bude muset zapracovat na uskutečnění svých architektonických vizí, týkajících se dostavby Slávie, regenerace Senovážného náměstí, Domu umění a divadla. Je určitě skvělé mít tým zapálených lidí pro vlastní realizaci připrav na EHMK, ale ještě důležitější bude, aby tento projekt přijala za své většina Budějčáků. Protože bez nich a bez zapojení "živé kultury" to nepůjde. Zároveň do kultury podle mě patří i věda, výzkum, vzdělávání a inovace. Nedovedu si představit kandidaturu ČB bez zapojení organizací, jako např. Biologické centrum AV ČR, v.v.i. a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Již jen vlastní kandidatura na Evropské hlavní město kultury významně zviditelňuje naše město, přináší řadu příležitostí a je zároveň vnitřní motivací pro změny v kulturním životě města. A Budějovice se mají čím chlubit.

Formou soutěžního dialogu byl vybrán skvělý návrh na revitalizaci spolkového domu Slavie, který tvořili architekti z Vídně a Paříže. Oživený prostor budovy i jejího okolí umožní multifunkční využití pro původní spolkovou činnost, koncerty a další druhy umění. Architektonickou soutěží již prošla i rekonstrukce Domu umění na náměstí Přemysla Otakara II. Obnovován bude veřejný prostor v parcích Dukelská i Háječek, oživována je Stromovka. Kandidatura ovšem není postavena jen na investičních akcích. Ke zpestření života ve městě jak pro místní obyvatele, tak i pro turisty, přispěje schválená strategická studie "Město a voda", která je podkladem pro větší propojení Malše a Vltavy včetně Mlýnské stoky a využití jejich okolí pro obyvatele. Již nyní je okolí řek bohatě využíváno pro umístění výtvarných děl a pořádání koncertů. Život obyvatel zpříjemňují nově rozmístěná koupací mola. Město propojuje umění se svými unikátními památkami, jako například v Rabenštejnské věži. Je potřeba využívat i stávající významné akce jako Město lidem - lidé městu, South Bohemia jazz fest, sousedské slavnosti. Své místo ve městě dvou velkých pivovarů a několika minipivovarů může mít i „pivní turistika“. Nově funguje kulturní centrum Žižkárna a byly rozběhnuty participativní projekty veřejnosti.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Juraj Thoma (HOPB), Petr Braný (KSČM) a Martin Kuba (ODS) na dotaz redakce neodpověděli.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto

Štítky politická korida, politika, České Budějovice, Evropské hlavní město kultury, kultura, projekt, hlavní město, umění, dům, ANO 2011, Evropa, Martin Kuba, Juraj Thoma, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čím mohou zaujmout Budějcké jako Evropské hlavní město kultury? Odpovídají zastupitelé  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.