Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na dosah Budějovic vzduch léčí. Aby ve městě neškodil, jezděte MHD, doporučuje expert

PR článek

Dopravní podnik města České Budějovice dbá na snižování emisní zátěže z dopravy, i proto podpořil lokální projekt Geomed zabývající se zdravotními dopady vdechovaného vzduchu. Odborníci z Geomedu pozorují zejména léčebné účinky inhalace šumavského ovzduší, ozdravnou procházku ale můžete svým plicím dopřát i v dosahu městské hromadné dopravy provozované DPMCB. Jaký vliv má vdechovaný vzduch na lidské zdraví a jak jeho kvalitě přispívají ekologizační snahy městských podniků, představil odborný seminář za účasti Dopravního podniku a Teplárny České Budějovice a.s..

Léčivé účinky balzamických silic v ovzduší projekt Geomed pozoruje primárně v lesích Šumavy, kde také pořádá ozdravné pobyty. Stejně účinná je díky totožné nadmořské výšce i porostovému složení ale i procházka přírodou Hlincové Hory, ke které vás doveze linka 1 českobudějovické MHD. Ač se jedná o jednu z nejvzdálenějších oblastí, které vozy DPMCB obsluhují, je možnost hromadné přepravy osob na Hlincovou Horu zásadní pro minimalizaci znečištění ovzduší v této cenné oblasti.

O tu se samozřejmě DPMCB snaží na celém jím obsluhovaném území. „V posledních letech zásadně investujeme do nízkoemisní dopravy. Téměř polovina vozů DPMCB jezdí na elektřinu, tedy bez lokálních emisí, mezi autobusy pak dominují vozidla splňující nejpřísnější emisní normu Euro 6, včetně těch s pohonem hybridním nebo na CNG,“ uvedl v rámci semináře Viktor Lavička, manažer útvaru marketingu a PR DPMCB. Emisně šetrná vozidla tvoří 81 procent vozového parku městského dopravce, na linkách jde navíc o ty nejvytíženější. Nejvíce spojů obslouží bezemisní trolejbusy, v loňském roce to spolu s elektrobusy bylo 49 procent. I českobudějovický Dopravní podnik tak zásadně přispívá k pozorovanému snižování emisí z dopravy, které každoročně mapují Zprávy o životním prostředí v Jihočeském kraji. Veřejná doprava na nich má totiž v posledních letech jen minimální podíl.

O pohybu ve městě hovořil i představitel projektu Geomed doc. MUDr. Petr Petr Ph.D.: „Z hlediska vlivu vdechovaného vzduchu je pro pohyb po nejvytíženějších částech měst rozhodně nejvhodnější přeprava městskou hromadnou dopravou.  A to i v porovnání s cyklistikou či rekreačním během, pro které lépe poslouží parky nebo lesy v okolí.“ Kromě Hlincové Hory Petr Petr doporučil k ozdravnému trávení času i les Bor, zvaný také Branišovský les. I do něj vás z Českých Budějovic dovezou linky MHD.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Dopravní podnik, České Budějovice, mhd, městská hromadná doprava, dopravní společnost, doprava, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dosah Budějovic vzduch léčí. Aby ve městě neškodil, jezděte MHD, doporučuje expert  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.