Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Při Noci vědců uvidí návštěvníci VŠTE drony i vodní hodiny

PR článek

Už zítra se na několika místech v Českých Budějovicích uskutečné tradiční Noc vědců. Část programu hostí i prostory Vysoké školy technické a ekonomické. Tam si návštěvníci prohlédnou například bezpilotní letadla.

Akce se koná 24. září v 17 hodin a končí ve 22 hodin. Po tu dobu mohou zájemci navštívit prostory Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE), a tak se i podívat na místa běžně přístupná pouze pro studenty a vyučující. To platí například pro laboratoře, které využívají studenti technických programů strojírenství, stavitelství či doprava a logistika.

Program je rozdělený na několik bodů. Jedním z nich je Letecká noc. Při ní se lidé dozvědí například to, co by se dělo, kdyby se pohybovali rychlostí světla. Právě to a další scénáře umožní virtuální realita. Zájemci uvidí i Laboratoř Katedry dopravy a logistiky, kde studenti vyrábí svá vlastní bezpilotní letadla.

Používají drony s termokamerou

Právě VŠTE se věnuje nejrůznějším aktivitám spojeným s využívání dronů. „Pilotovat drony není jen zábava. Jejich využití je skutečně široké,“ naznačuje Patrik Gross, vědecký asistent z Katedry dopravy a logistiky. Ti, které program přiláká, se mohou vědeckých pracovníků zeptat na nejrůznější otázky v oblasti používání těchto strojů. 

Velká část aktivit Noci vědců je pak zaměřena na děti. „Jedna z nich nese název Jak se měří čas. Při ní si budou moci například vyrobit sluneční hodiny,“ zve referent marketingu Miroslav Vovesný. Pracovníci a studenti VŠTE představí také vodní, přesýpací nebo matematické hodiny, ale také ty se zpětným chodem.

Areál je bezbariérový

Pořadatelé počítají také s nejrůznějšími hrami. Ty budou zaměřené mimo jiné na čas a posloupnost děje. Pro děti bude připravený i program spojený s využitím virtuální reality. Areál VŠTE, kde se Noc vědců uskuteční, je bezbariérový.

V 17:30 začíná přednáška o metodě EEG biofeedback, která se zabývá osobním rozvojem, cvičením mentální výkonnosti či koncentrací. Tento bod zahrnuje vysvětlení metody i praktickou ukázku.

Noc vědců je tradiční akce, která se zítra koná mimo jiné v Českých Budějovicích na řadě místech. Zajímavý program nabízí Biologické centrum AV ČR, Eurocentrum České Budějovice, Hvězdárna a planetárium České Budějovice a Jihočeská univerzita. „Jde o celoevropskou akci. U nás v České republice má vždy tematické zaměření a letos je to čas. My program hostíme počtvrté,“ přidává Vovesný.

Ohodnoť článek

Štítky všte, Noc vědců, České Budějovice, dron, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, doprava, logistika, Patrik Gross, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Biologické centrum AV ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při Noci vědců uvidí návštěvníci VŠTE drony i vodní hodiny  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.