Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Parkovací zóny se od prosince rozšíří do jižní části Budějovic

PR článek

Od 1. prosince 2021 se na základě rozhodnutí Rady města rozšíří na jih města zóny placeného parkování. Spravovat novou oblast parkovacích zón bude spolu s těmi stávajícími Dopravní podnik města České Budějovice. Zájemci se mohou registrovat online na parkovanicb.cz nebo na určených kontaktních místech. Nově bude parkování na definovaných veřejných plochách regulováno v oblasti ohraničené ulicemi Žižkova, Mánesova, Novohradská, Papírenská a řekou Vltavou.

O parkovací oprávnění mohou žádat rezidenti, abonenti, vlastníci nemovitostí a pečovatelé, kteří prokážou vztah k dotčené oblasti a registrovanému vozidlu. Žádost lze podat online na stránkách www.parkovanicb.cz nebo osobně na přepážce DPMCB v IGY Centru, DOC Mercury nebo v Městském informačním centru v budově radnice. V nařízení avizovaný tarif pro řemeslníky pak bude v celé oblasti parkovacích zón dostupný v průběhu roku 2022.

V nově zaváděné oblasti parkování již začaly přípravy dopravního značení, do poloviny listopadu zde budou instalovány i parkovací automaty. Opatření ale začne platit až od 1. prosince, do té doby zůstane svislé dopravní značení zneplatněné. Zakoupená roční parkovací oprávnění budou jejich držitelům platit až do 1. ledna 2023, tedy po dobu 13 měsíců.

Kdo o oprávnění může žádat?

Na rezidenční parkovací oprávnění mají nárok ti obyvatelé, kteří mají v oblasti uvedené trvalé bydliště a doloží vztah k registrovanému vozidlu. Parkovací oprávnění, tzv. abonentské, si mohou zajistit ti, kteří mají v místě sídlo společnosti nebo její provozovnu, zároveň i vlastníci nemovitostí. Parkovací oprávnění lze zřídit také pro pečovatele občanů pobírajících příspěvek na péči od III. stupně.

Kromě prokázání vztahu k oblasti placeného parkování musí žadatelé při registraci uvést také registrační značku konkrétního vozidla, ke kterému je nutné prokázat právní vztah. Uvést lze například i automobil služební, který je smluvně přidělen.

Dle vzdálenosti od centra i dopravní vytíženosti oblasti budou nové parkovací zóny rozdělené do dvou cenových pásem. Přehled všech cenových kategorií parkování včetně konkrétního rozdělení cenových pásem najdete zde.

Kde můžete parkovat?

Vyznačená stání pro odstavení automobilů budou řidičům určena ve třech režimech, stejně jako v oblastech, ve kterých již zóny fungují. Odlišeny budou barevným vodorovným i svislým značením.

Modré zóny slouží především ke zvýšení komfortu místních obyvatel. Zejména tedy budou určeny rezidentům nebo abonentům s platným parkovacím oprávněním. Maximálně po dobu 24 hodin je budou moci využít i návštěvníci, a to na základě platby prostřednictvím virtuálních parkovacích hodin a mobilní aplikace SEJF.

Rezidenti mohou s parkovacím oprávněním vůz odstavit i v zelených, tzv. smíšených zónách, které jsou značeny bílým vodorovným značením. Návštěvníkům je i zde umožněno parkovat po dobu 24 hodin, běžnou sazbu mohou kromě virtuálních parkovacích hodin a aplikace SEJF uhradit i v parkovacím automatu. Ty přijímají platby v hotovosti i kartou.

Provozní doba modrých i zelených zón je od pondělí do pátku mezi 8:00 a 20:00, mimo tyto časové úseky a ve svátky se parkovné neplatí.

Oranžově značené zóny jsou určeny pro krátkodobé návštěvnické stání, najdete je například u Polikliniky Jih nebo u dolního areálu českobudějovické nemocnice. Maximální dobu parkování vždy určují dodatkové tabule, na některých parkovacích místech v oranžové zóně můžete vozidlo odstavit až na 24 hodin. Také v oranžové zóně je potřeba parkovné uhradit, a to v parkovacím automatu, virtuálních parkovacích hodinách nebo aplikaci SEJF.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Dopravní podnik, České Budějovice, modré zóny, parkování, Vltava, Žižkov, DOC Mercury, a.s., Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkovací zóny se od prosince rozšíří do jižní části Budějovic  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.