Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dynamo postup do čtvrtfinále MOL Cupu nezvládlo

Poslední týden v listopadu je z pohledu Dynama velice nabitý. O víkendu se na Střeleckém ostrově představí proti Slovácku, už v týdnu ale přijel na jih Čech v rámci osmifinále MOL Cupu výběr Sigmy Olomouc. České Budějovice na cestě mezi nejlepších 16 týmů přehrálo divizní Sedlčany a pražskou Duklu, teď chtělo přejít i přes Moravany. To se ale nepovedlo, Dynamo prohrálo s Olomoucí po pokutových kopech.

Dynamo vběhlo na trávník s vědomím, že na domácím Střeleckém ostrově prohrálo naposledy v první polovině září s Hradcem Králové. A podle toho vypadaly první minuty. Domácí vstoupili do zápasu, který se hrál za vlezlého zimního počasí, jistě, i když i Olomouc se chtěla rychle dostat do provozní teploty. Jako první se do šance přihnalo Dynamo, v 5. minutě ale Bassey ještě mířidla seřízená neměl. Za další tři minuty už ale domácí tým slavil. Pohlednou akci zakončil přesně k pravé tyči Patrik Brandner a Dynamo tak rázem bylo k postupu do čtvrtfinále o krok blíž.

Horko ale začalo být také před brankou Českých Budějovic. Olomouc zvyšovala tlak, hnala se za vyrovnáním, naštěstí pro domácí tým ale vždy skončila akce maximálně u rohového kopu. Dynamu vedoucí pozice vyhovovala, s jednogólovým náskokem se ale smířit nechtělo. Do zakončení se nejprve nedokázal procpat Van Buren, ten samý hráč pak neměl štěstí ani napodruhé. Příležitostí vstřelit branku bylo na obou stranách po málu, první čtvrtina zápasu se odehrávala spíše mimo pokutová území.

Zajímavý pokus se zrodil ve 32. minutě, když si Mick Van Buren naskočil na centr z pravé strany. Míč ale těsně minul tyčku branky Olomouce. Povedený balon posílal ve 38. minutě do vápna Skovajsa, bohužel pro Dynamo si ale slibnou příležitost nechal ujít jak Mihálik, tak Čavoš. Štěstí neměl o pár minutek později ani Hora, který pálil ze střední vzdálenosti. I tak ale České Budějovice odcházely do kabin spokojenější, po trefě Patrika Brandnera z 9. minuty vedly v osmifinále MOL Cupu nad Olomoucí 1:0.

Start do druhého poločasu opět vyšel lépe domácím Českým Budějovicím. Krůček od navýšení skóre byl v 52. minutě Fortune Bassey, na hranici vápna ale míč nedokázal zkrotit ideálně. O minutu později mělo Dynamo šanci udeřit z volného přímého kopu, i tentokrát byla ale obsluha světelné tabule v klidu. Gólu se nakonec Střelecký ostrov dočkal, nicméně na opačné straně. Olomouc srovnala stav zápasu v 60. minutě díky hlavičce Antonína Růska. Dynamo tak o výhodnou pozici přišlo a pokud chtělo opět pomýšlet na postup, muselo zvýšit obrátky.

A o to se České Budějovice pokoušely ze všech sil. K parádní střele se kousek od pravé autové čáry odhodlal v 72. minutě Matej Mršić, jeho projektil ale skončil nad. Za dalších 5 minut útočilo Dynamo na branku Sigmy znovu, tentokrát ale zamezil gólu dobře postavený brankář Stejskal. Gólman úřadoval i na druhé straně po přímém kopu hostujícího týmu, skóre tak zůstalo necelých 15 minut před koncem stejné, po jednom gólu na každé straně.

Dynamo chtělo strhnout zápas na svou stranu, ještě v 83. minutě ale nebylo jasné, zda zápas skončí po základní hrací době, nebo se půjde do prodloužení. Na otázku chtěl odpovědět kapitán Králik, který napřáhl zpoza vápna. Jeho střela ale o pár centimetrů minula branku Olomouce. Slibnou příležitost měl domácí tým i 2 minuty před koncem, závar před brankářem Sigmy ale rozhodujícím gólem neskončil. Po 90 minutách skončilo utkání 1:1 a šlo se do prodloužení.

Úterní porce fotbalu na promrzlém Střeleckém ostrově byla výživná, Dynamo se ale nechtělo při honbě za čtvrtfinálovou účastí ničím rozhodit. Na zlomení zápasu mělo dalších minimálně 30 minut a teoreticky i penaltovou loterii. České Budějovice chtěly rozhodnout co nejdříve, to se jim však ze začátku prodloužení nedařilo. Do vápna ale balony létaly, ať už z dlouhých autů nebo centrů. Po první části prodloužení bylo však skóre stále nerozhodné. 

Síly ubývaly, počasí fotbalu příliš nepřálo, i tak se ale na hřišti snažili oba týmy ze všech sil o postup do čtvrtfinále MOL Cupu. Začátek poslední patnáctiminutovky se nesl v duchu bojovné hry, kterou často kouskovaly nedovolené zákroky z jedné či druhé strany. Znát samozřejmě byla i únava, téměř každý útok tak po nepřesné rozehrávce skončil. Gól nebyl k vidění ani po druhém prodloužení, o tom, kdo si zahraje další fázi poháru tak musely rozhodnout až pokutové kopy.

Ta první se z pohledu Dynama nevyvedla, stejně tak ale selhala také Olomouc. Druhý pokus už domácím Českým Budějovicím vyšel, prvním úspěšným střelcem se stal Škoda. Sigma ale stav dotáhla a skóre tak bylo opět nerozhodné. Třetí pokus si vzal na starost Hellebrand, jeho pokus ale skončil jen na břevně. Olomouc šanci na zvrat nevyužila, její exekutor totiž podklouzl a poslal míč nad branku. Penaltu s číslem 4 namířil směrem ke gólmanovi Sigmy Bassey, ani jeho pokus se ale neujal. Tentokrát skončil na tyči. Opět se hrála ta samá písnička a Poulolo, který chtěl strhnout vedení na stranu Olomouce, poslal míč nad. Síť se vlnila až vzápětí, když se míče chopil Mrsić. Dynamo vedlo 2:1. Stav ale dokázala Sigma další penaltou vyrovnat. Do trháku poslal Dynamo stoper Talovierov a Střelecký ostrov byl na nohou. Bohužel pro fanoušky domácích ale Sigma znovu vyrovnala. Nemýlil se ale ani druhý střední obránce Dynama. Králik zajistil Dynamu vedení 4:3. Postup z toho ale nebyl, neboť i hráč Olomouce mířil přesně. To samé nedalo říct o Skovajsovi, který trefil jen brankáře Sigmy. A Olomouc dalším pokutovým kopem rozhodla. Vyhrála 5:4 a postoupila v MOL Cupu dál.

SK Dynamo – Olomouc 1:2 (penalty 4:5, 1:0)

Branky: 9. Brandner – 60. Růsek, Žluté karty: Hora, Králik, Čolić, Valenta - Poulolo, Sedlák, Vepřek, Rozhodčí: Machálek – Nádvorník, Vodrážka, Diváci: 618

Dynamo: Šípoš – Čolić, Králik (C), Talovierov, Skovajsa – Čavoš (110. Hellebrand), Hora (84. Valenta) – Van Buren (69. Mršić), Mihálik (69. Valenta), Brandner (98. Tolno) – Bassey.

Olomouc: Stejskal – Poulolo, Hubník, Vepřek, Sedlák - Breite, Zmrzlý (100. Gonzalez) - Zahradníček, Daněk (69. Matoušek), Zifčák (90. Šíp, 116. Uriča) - Růsek.

Dynamo postup do čtvrtfinále MOL Cupu nezvládlo

Úterý, 23. listopadu 2021, 20:33

Dynamo postup do čtvrtfinále MOL Cupu nezvládlo
Dynamo postup do čtvrtfinále MOL Cupu nezvládlo

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky Dynamo, MOL Cup, Olomouc, fotbal, SK Dynamo České Budějovice, SK Sigma Olomouc, čtvrtfinále, Střelecký ostrov, FK Dukla Praha, 1. FC Slovácko, Česko, Fortune Bassey, Sedlčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo postup do čtvrtfinále MOL Cupu nezvládlo  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.