Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jihočeském kraji přibylo za deset let přes tři tisíce obyvatel

V Jihočeském kraji žilo loni 631 801 obyvatel. Za deset let jich o 3 465 přibylo. Průměrný věk byl 43,2 roku. Tři procenta obyvatel tvořili lidé s cizím státním občanstvím. Věřících byla loni mezi Jihočechy téměř třetina všech. Vyplývá to z prvních výsledků loňského sčítání lidu, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Oproti sčítání z roku 1991 přibylo v kraji 8 912 obyvatel. Loni žilo na jihu Čech 312 181 mužů a 319 620 žen. Podíl ženatých a vdaných na populaci tvořil 47,2 procenta. Mezi rozvedenými mírně převažovaly ženy: můžu bylo rozvedených 33 195, žen asi o 7 200 víc.

Lidé od 15 do 64 let tvořili 62,7 procenta populace v kraji. Statistici evidují 134 581 lidí z jihu Čech, jimž bylo přes 65 let. Průměrný věk žen byl loni 44,5 roku, u mužů 41,9 roku. Vysokoškolské vzdělání mělo loni v jižních Čechách 15,9 lidí. Počet domů v kraji vzrostl proti situaci před deseti lety o 8,8 procenta na 178 254 těchto staveb.

České republice za deset let přibylo 87 600 obyvatel. V zemi loni žilo 10,52 milionu lidí. Téměř polovina z nich bydlela ve čtyřech krajích, a to v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Průměrnému obyvateli republiky bylo 42,7 roku. Za desetiletí tak zestárl o 1,7 roku. Loňské sčítání lidu trvalo od 27. března do 11. května. Údaje jsou k prvnímu dni sčítací akce.

Sčítání se pořádá každých deset let, a to nejen v Česku. Umožňuje zmapovat situaci v jednotlivých zemích a porovnávat ji. Zatímco řada států získává údaje ze svých registrů a dotazuje se jen vzorku několika tisícovek lidí, v Česku se museli zapojit všichni obyvatelé. Česká republika totiž neměla rejstříky, z nichž by se daly potřebné informace získat.

„Je velmi potěšující, že plných 85 procent obyvatel se sečetlo elektronicky a listinné formuláře se tak staly spíše doplňkovou formou. Předčilo to naše původní očekávání. Český statistický úřad také v maximální míře využil data z registrů státní správy, aby respondenty zatížil co nejméně,“ uvedl Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, demografie, sčítání, ČSÚ, Jihočeský, Jihočeský kraj, Český statistický úřad, Česko, Marek Rojíček, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji přibylo za deset let přes tři tisíce obyvatel  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.