Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z pozemků univerzity zmizela stará topolová alej. Stromy byly nebezpečné, odůvodňuje krok vedení univerzity

Naproti kolejím Jihočeské univerzity se po desítky let nacházela topolová alej. Dnes už zde ale kmeny vzrostlých stromů připomínají jen mohutné pařezy. Vedení univerzity totiž na základě několika odborných posudků rozhodlo, že topoly ohrožující bezpečnost kolemjdoucích nechá pokácet. Na místě bývalého stromořadí teď univerzita plánuje vysadit nové stromky.

Pařezy, piliny a rozřezané kmeny. To zbylo po zhruba dvou desítkách vzrostlých topolů starých přes padesát let, které donedávna tvořily poslední zbytky aleje nad šotolinovým chodníkem protínajícím pozemky Jihočeské univerzity nedaleko studentského klubu Kampa. Původně se ve zdejší aleji nacházelo okolo šedesáti topolů, dvě třetiny z nich však byly v minulosti již pokáceny. Vedení univerzity na začátku tohoto týdne spustilo již třetí a také poslední etapu kácení. K zemi tak šlo i zbylých dvaadvacet stromů. Důvodem byl jejich špatný stav, který dlouhodobě podle univerzity ohrožoval bezpečnost kolemjdoucích, což potvrdilo i několik v minulosti zpracovaných znaleckých posudků.

Padající větve, dutiny a dřevokazný hmyz

„Stromy jsme nechali pokácet na základě znaleckého posudku, topoly nebyly v dobré kondici a ohrožovaly bezpečnost. Kácení probíhalo ve třech etapách již od roku 2016. Zároveň s tím probíhala vždy na zbývajících stromech prořezávka suchých větví, a to dvakrát do roka,“ vysvětluje mluvčí Jihočeské univerzity Štěpán Kuděj a zároveň odkazuje na závěry dokumentu, který univerzita nechala v minulosti zpracovat již několikrát. Vedení univerzity se podle svého vyjádření problematikou stromořadí u studentského klubu Kampa intenzivně zabývalo již od roku 2014.

„Už v té době padaly ze stromů suché větve, které ohrožovaly lidi procházející pod stromy. Nejprve jsme to řešili prořezávkou suchých větví, a to dvakrát ročně. Po několika odborných posudcích a konzultacích se zástupci města jsme se rozhodli, že topoly vykácíme a nahradíme je novou výsadbou,“ uvádí se ve stručné zprávě, kterou vedení univerzity zveřejnilo začátkem týdne na svém webu s tím, že na veškeré kácení existuje povolení i entomologický posudek.

„Z krajinářského hlediska lze doporučit postupnou rekonstrukci celého stromořadí. Ta by měla spočívat v odstranění stávajících topolů a jejich nahrazení novou výsadbou jak v místech po pokácených jedincích, tak i v již vytvořených prolukách, což je z hlediska kácení v souladu s příslušnými zákony. Vzhledem k poloze stromů podél používané komunikace doporučujeme u všech stromů provést odborné ošetření spočívající v odstranění suchých větví. V případě, že prosychání korun bude u některého z topolů pokračovat, lze doporučit jeho pokácení,“ stojí v posudku, který vypracovala Agentura ochrany přírody a krajiny už před osmi lety.

Pod zprávou je podepsán tehdejší i současný šéf jihočeské pobočky této organizace Jiří Bureš. Podle jeho posudku bylo u většiny topolů prokázáno vylamování větví v korunách, u několika jedinců tento stav přecházel dokonce v rozsáhlejší narušení celé koruny.

V následujících letech nechalo vedení školy zpracovat ještě několik dalších odborných posudků. Například ve zprávě z roku 2016 se pak hovoří již o tom, že část topolů je dokonce napadena dřevokazným hmyzem, některé mají zase v kmeni otevřenou dutinu.

Kácení topolové aleje povolil Odbor životního prostředí

Univerzita celou záležitost prý prováděla v součinnosti s magistrátem. To potvrzuje také náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková, která má od loňského podzimu v gesci mimo jiné právě životní prostředí. „Jednali jsme především s ohledem na bezpečností riziko, ty stromy byly poškozené, což potvrdily i znalecké posudky, které si univerzita nechala zpracovat. Pro nás je důležité, že je zahrnuta i náhradní výsadba, která by měla odpovídat množství pokácených stromů. Samozřejmě je to velká škoda, že se muselo ke kácení přistoupit, ale ty stromy už opravdu ohrožovaly lidi, kteří pod nimi chodili, bohužel jiné řešení už nebylo možné,“ podotýká Kudláčková.

Samotné kácení vzrostlých topolů zajistila soukromá firma, která si dřevo od univerzity, tedy majitele pozemku, na němž stromy rostly, také odkoupila. Její zástupci ale věc odmítli jakkoli komentovat a redakci Budějcké Drbny odkázali na vyjádření učiněná vedením Jihočeské univerzity.

Podél cesty teď univerzita hodlá vysadit stromky nové. „Uděláme vše pro to, abychom tu v budoucnu měli krásnou majestátní platanovou alej,“ naznačuje vedení univerzity v závěru své zveřejněné zprávy. Za každý pokácený strom zde prý nyní vysadí jeden nový a topolovou alej v budoucnu nahradí alej platanová.

Než ale tyto nově vysázené stromky opět vyrostou do velikosti svých předchůdců, budou si muset studenti, ale i místní obyvatelé nedalekých nově postavených bytových domů zkrátka zvyknout na nový ráz zdejší krajiny.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky univerzita, alej, topol, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Kampa, Zuzana Kudláčková, Jiří Bureš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Ficus

Dobře udělali. Odpovědně a včas. Ve Vestci váhali, z obavy ze zelených aktivistů nekonali, a po vichřici, kdy zlomený topol vzal životy v projíždějcím autě, byla nebezpečná alej najednou vykácena....

Pondělí, 20. února 2023, 00:33Odpovědět

Z pozemků univerzity zmizela stará topolová alej. Stromy byly nebezpečné, odůvodňuje krok vedení univerzity  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.