Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Stavba transformační stanice v Českých Budějovicích uzavře silnici přes železnici

Kvůli stavbě transformační stanice bude v Českých Budějovicích téměř dva měsíce uzavřena silnice přes železniční přejezd ve čtvrti Mladé. Stavba stanice, která začala předloni, bude stát přibližně 300 milionů korun. Hotovo má být letos na podzim.

Vybudování nové rozvodny připravovala energetická firma EG.D ze skupiny E.ON téměř osm let. „Výstavbou nové rozvodny dojde ke zvýšení spolehlivosti dodávky elektrické energie ke koncovým zákazníkům v centru města, kde je kromě domácností i řada výrobních podniků. Výrazně také pomůže ke snížení zatížení transformace v rozvodně v Mladém, kde pak vznikne nezbytná rezerva pro další možný rozvoj i v této lokalitě,“ vysvětluje Tomáš Žáček, vedoucí výstavby velmi vysokého napětí společnosti EG.D.

Stavba transformační stanice začala na podzim 2022 a hotová bude letos. „Kvůli náročnosti prací, jejichž součástí byl například i dvojí podvrt Mlýnské stoky, jsme pokládku kabelového vedení velmi vysokého napětí rozdělili do šesti etap tak, abychom co nejvíce omezili dopady na obyvatele. V tomto roce dokončujeme pokládku kabelů až do rozvodny. Stavební práce se už letos dotkly, nebo ještě dotknou, zejména ulic Františka Halase, Polní, částečně Vrchlického nábřeží a ulice U Elektrárny," řekl František Klimeš ze společnosti EG.D. Předpokládá, že práce na kabelovém vedení potrvají do konce letošního července.

Kvůli stavbě pak bude od 1. května do 21. června uzavřen železniční přejezd mezi ulicemi Křižíkova a Františka Halase, a to i pro osoby a cyklisty. Průjezd vlaků by měl zůstat zachován. „Jsme si vědomi a omlouváme se za omezení, která práce na kabelovém vedení způsobují, ale ve spolupráci se zhotoviteli se je vždy snažíme co nejvíce minimalizovat," uvedl tiskový mluvčí EG.D Roman Šperňák.

V Českých Budějovicích to bude pátá transformovna 110/22 kV. Vedle toho se jedná o ČB Západ, ČB Sever, Mladé nebo Škoda. Celkem má EG.D podobných staveb na svém distribučním území přes devadesát a od roku 2018 je to čtvrtá, která vznikne po Boršicích u Blatnice ve Zlínském kraji, v Kaplici a v Táboře-Náchod. Na podzim by chtělo EG.D dokončit podobnou stavbu i v centru Brna.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EG.D

Štítky správa, energie, stavby, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba transformační stanice v Českých Budějovicích uzavře silnici přes železnici  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.