Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

V kasárnách začala stavba justičního areálu. Hotovo bude v roce 2026

V Českých Budějovicích dnes slavnostně začala stavba justičního areálu v bývalých kasárnách Jana Žižky. Moderní komplex by se měl po dokončení, v listopadu 2026, stát sídlem okresního soudu a státního zastupitelství. Výstavba bude stát necelých 570 milionů korun.

Stavba justičního areálu je podle Ministerstva spravedlnosti aktuálně největší investiční akcí resortu. V nových prostorech má vzniknout 2200 čtverečních metrů kancelářských ploch pro 180 pracovníků, 19 jednacích síní a 1000 metrů čtverečních spisoven.

„Při svém prvním mandátu, před 11 lety, jsem to byl já, kdo zahajoval práce na této projektové dokumentaci. Pak se dlouho nic nedělo a nyní se vracím na místo činu. Jsem rád, že jsme společnou aktivitou s panem hejtmanem a paní primátorkou dosáhli toho, že se uvolnily finanční prostředky na obnovu tohoto areálu. Není správné, aby takto krásný areál vypadal tímto způsobem, jak vypadá. Věřím, že justiční areál pomůže zlepšit vzhled Českých Budějovic,“ komentoval dnes během slavnostního zahájení ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

O vybudování justičního areálu uvažovalo ministerstvo už od roku 2012. Rychlejší obnovu opuštěných kasáren ale komplikovaly vlastnické vztahy. Část komplexu totiž patří ministerstvu spravedlnosti, část městu České Budějovice a část celnímu úřadu. „Justice už od roku 2006 pracuje na tom, aby se tento kout města zkrášlil. Díky tomu budeme moci vystěhovat okresní soud z budovy krajského soudu. A všichni Jihočeši tak budou mít lepší podmínky pro to, aby se domáhali svých práv," řekla předsedkyně jihočeského krajského soudu Martina Flanderová.

Výstavba areálu podle ministerstva komplexně řeší fungování jihočeské justice, a to včetně možnosti zrušit pobočku krajského soudu v Táboře. Českobudějovický okresní soud nyní kvůli nedostatku prostor sídlí na třech adresách. Zatímco jeho civilní úsek nebo podatelna fungují na Lidické třídě, trestní a opatrovnické oddělení je v budově krajského soudu na Zátkově nábřeží. Část spisového archivu se pak musela přesunout do Trhových Svinů.

Zhotovitelem stavby je společnost Metrostav. Podle ředitele Martina Staška by mělo být hotovo v listopadu 2026. Upozornil ale, že se jedná o poměrně komplikovanou stavbu. „Dneska tady stojí dvě ze tří budov. Jednu celou novou tedy budeme stavět, z těch dvou původních zůstanou vlastně jen obvodové zdi. I proto se jedná o poměrně dost náročný projekt, protože se ze dvou třetin jedná o rekonstrukci budov,“ uvedl Stašek. Náklady jsou 570 milionů korun včetně DPH.

Co bude se zbytkem areálu?

Město nyní plánuje uspořádat architektonický workshop, pomocí kterého by různé architektonické kanceláře navrhly, jak by se dalo s prostorem pracovat. „Bavilo by nás, aby tady vzniklo místo, kam by se mohly přesunout nějaké odbory z magistrátu, například ty, za kterými lidé do města jezdí, a kombinovat to s bytovou výstavbou. Jsem zvědavý, co nám ty ateliéry nabídnou,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Podle primátorky Českých Budějovic Dagmar Škodové Parmové (ODS) je město o krok pozadu za ministerstvem. „Budeme se snažit dohnat ten deficit v čase a přípravě stavby na naší části blíže k nádraží. Budeme se snažit, aby ten brownfield byl celý zrekonstruovaný a měl opodstatnění pro obyvatele jak Českých Budějovic, tak i jižních Čech,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky justiční areál, stavba, soud, okresní soud, státní zastupitelství, ministerstvo spravedlnosti, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

tehe kasarnách jsem prožil rok a pul,byli jsem takový prapor nasopil jako nabiječ tanku druhý rok povýšen na střelce,100mm nabojnice se třileli na Jablonci střelnice,na střekbách přišel k nám vojak z pracovni čety a chel stat u tanku jak to vystřeli tak jsme naskočili zamířil jsem a bum vylezmem a ten venku se držel za uši prej jsem hluchý.Ale dostal s estoho,Rský vojaci nam pomohli při uviznuti v bažině po pás v blatě jsem tahali lana Rusáci bili snáma češi s enám smáli.

Pátek, 26. dubna 2024, 16:32Odpovědět

František Čelakovský

Nevím, nevím, kam ale nastěhuje Černochová tu naší novou armádu, když chce vyrazit na Rusa??

Pátek, 26. dubna 2024, 09:26Odpovědět

V kasárnách začala stavba justičního areálu. Hotovo bude v roce 2026  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.